A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Az egyetemes szolgáltatói árrés alakulása 2018. Q3

Az NKM Áramszolgáltató Zrt. egyetemes szolgáltatói működési engedély alapján villamos energiát értékesít a lakossági és a kisüzleti, valamint közintézményi felhasználók részére. Az így értékesített villamos energia ára hatósági árnak minősül, az egyetemes szolgáltatói árak képzésére vonatkozó szabályok, az egységárak megállapítása miniszteri hatáskörű. Az árszabályozás során elismert beszerzési ár, kereskedelmi árrés, egységárak megállapítását a 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet tartalmazza, kivéve a B Komfort árszabás egységárát, melyet az NKM Áramszolgáltató Zrt. kérelmére a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hagy jóvá.

A rendelet szerint az egyetemes szolgáltató olyan villamosenergia-értékesítési átlagárat alkalmazhat, amely az elismert beszerzési költség és az engedélyezett árrés összege. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal minden év elért árrését ellenőrzi, és az eltérést a következő árelőkészítés során veszi figyelembe módosító tényezőként.

A hatályos rendelet 2018. évre az elismert beszerzési költségen felül maximum 0,986 Ft/kWh árrést engedélyez.

Az árrés nem egyenlő a nyereséggel (haszonnal), hiszen ebből kell kigazdálkodni például az ügyfélszolgálatok fenntartását, a számlázást és a szolgáltatás-fejlesztéseket.

Társaságunk fontosnak tartja, hogy működése megfeleljen az előírásoknak, valamint átlátható legyen, ezért a hatósági - egyetemes szolgáltatói - árrés alakulásáról negyedévente tájékoztatást nyújt, összhangban a Magyar Energia Hivatal 114/2009. számú határozatával.

Az egyetemes szolgáltatói árrés alakulása 2018. III. negyedévben

 2018. III. negyedéves adatok
 
Az engedélyezett éves átlagos árrés (Ft/kWh)0,986
Számított tény árrés (Ft/kWh)0,630
Eltérés az engedélyezett éves szintű átlagos árréstől (Ft/kWh)-0,356
 

Az árrés számított értéke az év során a különféle befolyásoló tényezők miatt változik, így annak értéke évközben akár felfelé és lefelé is eltérhet az engedélyezett értéktől, melyet egész évre számítva kell betartani, így az év eddigi szakaszában elért árrésből nem vonhatók le következtetések az éves árrés nagyságára.

NKM Áramszolgáltató Zrt.

2018. október 30.

Korábbi közlemények az árrésről