A weboldalon cookie fájlokat használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújthassuk Önnek. A weboldal böngészésével hozzájárul a cookie-k használatához.

Közlemények

Az NKM gallyazással segíti a biztonságos áramszolgáltatást

Szeged, 2019.04.02. - A túl magasra nőtt, és a vezetéket veszélyes mértékben megközelítő faágak nemcsak áramkimaradást okozhatnak, hanem balesetveszélyt is jelentenek. Az üzemzavarok jelentős részét okozzák a vezetékhálózatba benyúló fák, ezért a fejlesztések, és a hálózat karbantartása mellett az NKM kiemelt figyelmet fordít a hálózat környezetében lévő növényzet biztonsági ritkítására.

Az NKM áramhálózati társaságának szakemberei és megbízott partnerei folyamatosan dolgoznak azon, hogy a villamosenergia-szolgáltatás zavartalan legyen még a legviharosabb napokon is. Ehhez elkerülhetetlen a villamos hálózat biztonsági övezetét elérő fák és a hálózatba benyúló ágak gallyazása. A gallyazás során az ügyfelek biztonsága az elsődleges szempont, és habár a társaság munkatársai törekednek az esztétika szempontok betartására is, ezt nem mindig tudják szem előtt tartani.

Az ügyfelek is sokat tehetnek a zavartalan villamosenergia-szolgáltatás, valamint saját élet- és vagyonvédelmük biztonsága érdekében, ha a saját ingatlanjaikon lévő és az elektromos vezetékekhez közeli növények és faágak gallyazásáról maguk is gondoskodnak. Érdemes ezért a jogszabályban megjelölt biztonsági távolságokat már a kert tervezésekor, fatelepítéskor figyelembe venni, és olyan fákat ültetni a vezetékek közelébe, amelyek magassága az évek múlásával sem veszélyeztetik az elektromos hálózatok biztonsági övezetét.

A települések, az ingatlanok áramellátását biztosító berendezések környezetében betartandó biztonsági övezet méretét jogszabály írja elő (2/2013 (I.22) NGM rendelet).

A különböző feszültségszintekhez más-más szélességű biztonsági övezet tartozik.

A szélső vezetéktől a következő távolságokban nem lehet faág, növényzet:

  • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) csupasz hálózat esetén: 1 méter.
  • Kisfeszültségű (0,4 kV-os) szigetelt hálózat esetén: 0,5 méter
  • Középfeszültségű (20-35kV-os) hálózat esetén: külterületen 5 méter, belterületen 2,5 méter.
  • Nagyfeszültségű (120 kV-os) hálózat esetén: kül- és belterületen egységesen 13 méter.

Az NKM szerződött gallyazó partnerei ezen elvárások alapján végzik tevékenységüket, amelynek célja a villamoshálózat biztonságossá tétele. A levágott gallyakat partnereik belterületen 5 napon belül szállítják el, külterületen a terület tulajdonosának kell gondoskodni a levágott gallyak elszállításáról, hasznosításáról.

Tegyünk együtt azért, hogy környezetünk ne csak szép, hanem biztonságos is legyen!

Tudatos pályaválasztás, pályaválasztási tudatosság? Lehet trendi és jövőbe mutató a villanyszerelő szakma

Szeged, 2018. november 14. – A piac munkaerőkereslet igényeire reagálva évről évre nő a műszaki pályát választó fiatalok száma. A Magyar Elektrotechnikai Egyesület idén negyedik éve segíti a szakma népszerűsítését az országos Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál szervezésével, és támogatja a tehetségek fejlődését az ebben az esztendőben is meghirdetett Működj! pályázattal, amely esemény főszponzora a Nemzeti Közművek. A Nemzeti Közművek számára fontos, hogy felelős szolgáltatóként a szakmai tudással rendelkező, elkötelezett szakembereket segítse pályájuk kezdetén, hiszen ők is hozzá fognak járulni a cégcsoport jövőbeni működéséhez.

„A műszaki fesztivál és a Nemzeti Közművek partnersége közös érdek, amellyel a szakmai utánpótlás biztosítása érdekében a villanyszerelő, vagy más műszaki-jellegű szakmát választók számára lehetőséget biztosít a társaság abban, hogy jobban megismerjék ezt a pályát. A Nemzeti Közművek célja, hogy a „jövő munkáltatójává” váljon és a szakmai tudással rendelkező, elkötelezett fiatalokat segítse pályájuk kezdetén.” - mondta Hiezl Gábor, az NKM Nemzeti Közművek vezérigazgatója.

Egyre többen választják a műszaki pályát

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) 2018. áprilisi adatai szerint a műszaki és informatikai képzések a legnépszerűbb területek között foglalnak helyet az alap- és az osztatlan képzések között.

A 2018-as felsőoktatási felvételin a műszaki szakok közül egyértelműen a gépészmérnöki kar volt a legnépszerűbb (közel ötezren jelölték meg a jelentkezési lapon, közülük pedig 2 745-en sorolták az első helyre), ezt követték sorban a műszaki menedzser, villamosmérnök, mechatronikai mérnök képzések.

Évről évre felmerül azonban a kérdés, hogy a diákok, mennyire vannak tisztában azzal, hogy egy-egy szak mit takar valójában, mivel foglalkozhatnak a való életben az iskola befejezése után, és mennyiben kínál biztos életpályamodellt egy adott képzettség megszerzése.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) hosszú évek óta elkötelezett a pályaorientáció, a szakember-utánpótlás és a tehetséggondozás támogatásában. „Négy évvel ezelőtt indult útjára a "Mi a pálya?" műszaki pályaválasztó fesztivál, amelynek fő célja, hogy az ipari szereplők és az oktatási intézmények bevonásával látványos, vonzó, interaktív, élmény alapú bemutatók segítségével felkeltse az érdeklődést a pályaválasztás előtt álló diákokban a műszaki és informatikai pálya iránt, annak érdekében, hogy tudatosan válasszák ezt a pályát. Ezáltal kívánunk megoldást adni az egyre növekvő műszakiszakember-igény kielégítésére” – mondta Béres József, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület elnöke.

Pozitív változás azonban nemcsak a felsőoktatásban, hanem már a középiskolásoknál is tapasztalható. Az elmúlt négy évben érezhetően megnőtt az egyes régiókban a műszaki középiskolákba jelentkezők száma, köszönhetően a Mi a pálya? műszaki pályaválasztó fesztivál és más pályaorientációs rendezvények, tevékenységek együttes hatásának.

A rendezvény első állomása Budapesten volt, majd Miskolc, Pécs és Győr után Szegedre érkezett a rendezvény, amelyre eddig közel 9000 diák látogatott el. Az idei fesztivál sorozat november 28-án Debrecenben zárul.

Emelkedik a műszaki szakmák presztízse

„A szakképzés egyre vonzóbb a diákok körében is, kifejezetten a műszaki és informatikai területeken. Ezek a képesítések a szakmán túl biztos megélhetést is kínálnak. Ezért is tartom fontosnak az ilyen rendezvényeket, mert a pályaválasztás előtt álló fiatalok közvetlen betekintést kaphatnak egyes szakterületekbe” – mondta megnyitó beszédében Pölöskei Gáborné, szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár.

A sikeres karrierépítést segíti, hogy a MEE – együttműködésben a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatallal – október 2-án ismét útjára indította a Működj! pályázatot az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.

A tehetségkutató program célja, hogy a középiskolások bemutathassák az elektrotechnika, az elektronika és az informatika területén megvalósított innovatív ötleteiket, továbbá, hogy felhívja az említett szakterületek meghatározó cégeinek figyelmét az önálló, kreatív és gyakorlati gondolkodású fiatalokra. A pályázat részletei itt találhatók.

A „Mi a pálya? Műszaki pályaválasztó fesztivál” a tavalyi évben:

• 500 iskolából 10 000 gyerek látogatta meg a rendezvényt

• 50 középiskola és 60 cég mutatkozott be kiállítóként

• A résztvevő pedagógusok és diákok több mint 95%-a pályaválasztás szempontjából sikeresnek ítélte az eseményt

A Nemzeti Közművek támogatóként vett részt „Az Év természetfotósa 2018” pályázat díjátadóján

Szeged,2018.11.07. – A Nemzeti Közművek kiemelten fontosnak tartja, hogy ráirányuljon a figyelem a természet és az ipari technológiák egymás iránti tiszteletére, akár a művészet figyelemfelkeltő eszközeivel. A Nemzeti Közművek a Magyar Természetfotósok Szövetsége pályázatán ezúttal a Kezünkben a Föld kategóriát támogatta.

A naturArt Az Év Természetfotósa 2018 pályázat egyedülálló lehetőséget kínál a Nemzeti Közművek számára, hogy hangot adjon a természet- és a madárvédelem iránti elkötelezettségének, amely mindennapi tevékenysége során folyamatosan jelen van. A Kezünkben a Föld kategóriában induló fotográfusok alkotásai különös figyelmet érdemelnek a Nemzeti Közművek részéről, aki energiaszolgáltatóként kiemelt felelősséggel kezeli a természet és a korszerű technológia harmóniáját. A Nemzeti Közművek hálózatfejlesztési beruházásai a környezet- és madárvédelmi szempontok szem előtt tartása mellett valósulnak meg. Nemrégiben éppen az ismert természetfotós, Máté Bence közreműködésével, hálózatrekonstrukció keretében valósult meg egy újabb másfél kilométeres madárbarát hálózat. A projekt során a 30 oszlopból álló légvezetéket, ami a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet legnagyobb egybefüggő természetes élőhelyét vágta ketté a madarak vonulási útvonalában, korszerű földkábelre cserélte a Nemzeti Közművek áramhálózati társasága. Jelenleg több mint 500 km védőburkolással ellátott, úgynevezett madárvédett hálózat található a Nemzeti Közművek áramszolgáltatási területén. 83 helyszínen történt meg a gólyafészkek 300 méteres körzetében a vezetékek burkolása és több mint 200 gólyafészektartó szerkezetet szereltek fel.

A naturArt, "Az Év Természetfotósa 2018" ünnepi díjátadó gáláján a Nemzeti Közművek nevében Tóth József, az NKM Áramhálózati Kft. ügyvezető igazgatója adta át a Kezünkben a Föld kategória győztesének járó elismerést.

A fotóművész ezzel az ajánlással látta el a rögzített pillanatot: „Ezen a párás reggelen a kelő Nap első sugaraival nemcsak a madarak kezdték meg a napjukat, de a közeli fűrészüzem hatalmas gyárkéménye is jelezte a műszak kezdetét.” A fotó a művész objektívjén keresztül mutat rá újra az ipari szereplők felelősségére, arra hogy a mindennapi életünket kiszolgáló gazdasági társaságok környezeti felelőssége nagy, tudatában vannak, ha a természetes és az épített környezetben kárt tesznek, azt a Föld élővilága bánja, ha óvják, azt unokáink fogják megköszönni.

A Nemzeti Közművek felelős ipari szereplőként arra törekszik, hogy az elérhető legbiztonságosabb technológia alkalmazásával és a környezettel harmóniában vegyen részt az otthonok és a vállalkozások energiaellátásában.

Máté Bence segítette a Nemzeti Közművek madárbarát hálózatának bővítését

Szeged, 2018.10.29. - Az elmúlt évtizedekben a Nemzeti Közművek áramhálózati társasága számos erőfeszítést tett a madarak védelmének érdekében, jelentős mértékben hozzájárulva ahhoz, hogy Magyarországon mára közel 50 000 db középfeszültségű oszlop madárbaráttá válhasson. Legutóbb az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai a Pusztaszeri Tájvédelmi körzetben földkábelre cserélték a légvezeték egy részét, hogy megóvják a madarakat az áramütéstől.

A Nemzeti Közművek áramhálózati társasága a hálózatrekonstrukciós-program keretében Pusztaszer külterületén elbontott egy másfél kilométer hosszú, 30 oszlopból álló légvezetéket, ami a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet legnagyobb egybefüggő természetes élőhelyét vágta ketté a madarak vonulási útvonalában. A hetvenes években telepített légvezeték földkábellel történő kiváltása nem csak madárvédelmi szempontból volt kívánatos, hanem jelentősen javította a tájkép összhatását is.

A földkábel telepítési eljárás során a szakemberek messzemenően figyelembe vették az élőhely adottságait és annak védelmét. A munka a termő- és altalaj elkülönítésével, a visszatöltés során pedig a talaj rétegenként történő tömörítésével történt.

A hálózatrekonstrukciós programban a társaság napi szinten együttműködött Máté Bence természetfotóssal. A nemzetközi hírű fotóművész és a madarak vonulását jól ismerő természetvédő helyismeretével és tapasztalataival segítette a villamoshálózati szakemberek munkáját. A nádasban haladó nyomvonal megtisztítását Máté Bence saját erőforrásaival is támogatta.

A megközelítőleg 25 millió forint értékű hálózatrekonstrukció fél év alatt készült el, 1560 méter földkábel és 95 m faoszlopos, szigetelt, új légvezeték létesült.

Máté Bencével a jövőben is folytatódik a szakmai együttműködés. Az ismert természetvédő vállalta, hogy a jövőben szakértőként dolgozik az NKM Áramhálózati Kft-vel olyan területeken, ahol meglévő vagy új építésű hálózatok természetvédelmi területeket érintenek.

A Nemzeti Közművek dolgozói is segítik a szegedi GEMMA Központ fejlesztéseit

A Nemzeti Közművek munkatársai nem először vesznek részt a szegedi a fogyatékossággal élő gyerekek és felnőttek nevelését-gondozását végző GEMMA Központ támogatásában. A tavaszi kupakgyűjtő kampányban is több ezer műanyagkupak gyűlt össze a társaság telephelyein. Az értékesítésből befolyt összeget Szeged első speciális, integráló játszóterének létrehozására fordították. A GEMMA 2010-ben jött létre szakemberek és szülők kezdeményezése nyomán. Akkor 12 fogyatékossággal élő gyermek, fiatal oktatását, nappali ellátását vállalták 230 nm2-en. Kitartó és elszánt munkájuknak köszönhetően ma már több mint 1500 nm2-en, 84 diákot és nappali ellátottat tudnak fogadni Csongrád megyéből. A Nemzeti Közművek telephelyein az elmúlt hónapokban is gyűjtőtték a munkatársak a kupakokat, a több zsáknyi adományt a társaság a napokban adta át a GEMMA Központ képviselőjének. Az újrahasznosítható hulladékot egy műanyagfeldolgozó cég vásárolja meg, amelyből a befolyt összeget a fogyatékos fiatalok fejlesztését szolgálaló eszközök vásárlásra fordítják a GEMMA-nál.

A Nemzeti Közművek büszke arra, hogy munkatársai nem csak az ügyfelek magas szintű kiszolgálásában járnak élen, hanem kiveszik részüket a mások által másokért végzett áldozatos munka támogatásában is.

A Nemzeti Közművek névadó szponzora az NKM Szeged Vízisport Egyesületnek, amely a kajak-kenu versenysport legeredményesebb klubja 2018-ban Magyarországon.

Az NKM Szeged VE a Győr és a KSI előtt nyerte meg az összesített pontversenyt, a pontszámításba a gyermek korosztálytól a felnőttig minden korosztály beletartozik. Az egyesület erős versenyben mérette meg magát. Sík Márton, az NKM Szeged VE szakmai vezetője is büszke az eredményre:

„Ez egy szakmai presztízs kérdés, hiszen ebben az összevetésben csak akkor lehetsz a legjobb, ha a legkisebbektől a felnőtt korosztályig mindenhol jól teljesítesz!... Egy nagyszerű csapatmunka eredménye az, hogy az NKM Szeged Vízisport Egyesület gyűjtötte a legtöbb pontot. Ebbe a csapatba a versenyzők és az edzők mellett beletartoznak az egyesület háttérmunkáit végző kollégák és a szülők is.”

A Nemzeti Közművek büszke arra, hogy több mint másfél évtizede támogatóként évről évre részesévé válhat a kajak-kenu sport kiemelkedő eredményeit szállító versenyzők és a szakmai stáb sikerének, legyen szó hazai vagy világversenyről vagy egy ilyen klubok közötti pontversenyről.

Forgalomkorlátozás mellett bontják el a Kossuth Lajos sugárúton a korábbi vasszerkezetet tartó oszlopokat

Szeged, 2018.09.07. - Pénteken délután 3 órától szombat reggel 7 óráig félpályás forgalomkorlátozás lesz a Kossuth Lajos sgt. Teréz és Damjanich utcai kereszteződésétől a városból kifelé vezető szakaszon, mert kiemelik a múlt héten elbontott vasszerkezet tartóoszlopait. A munka sávlezárással jár, kb. 60 m-es szakaszon a bontás helyétől függően csak egy-egy sávot használhatnak a gépjárművel közlekedők. A gyalogos forgalom az NKM Áramszolgáltató Zrt. oktatási épülete felöli oldalon nem lesz korlátozva, a ruhagyár felől azonban a munkák idején a járdát nem lehet használni.

Mint ismert, a múlt hét végén a Nemzeti Közművek költségén a Magyar Közút és a szegedi önkormányzat együttműködésével megtörtént az egykori Ruhagyár mellett az út fölött átívelő, régóta használaton kívüli csőhíd elbontása. Ezzel elkészült a városképet évek óta elcsúfító látvány felszámolásának első üteme. A második ütemre e hét végén kerül sor, ekkor a vasszerkezetet tartó oszlopokat emelik ki. A munkával megbízott kivitelező péntek délután forgalomkorlátozás mellett végzi el az út két oldalán az oszlopok eltávolítását, ez idő alatt fokozott figyelmet és megértést kérnek a közlekedőktől.

A Nemzeti Közművek ezúton is köszöni partnerei, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Közlekedési Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. példaértékű közreműködését.

A Nemzeti Közművek elbontja a Szeged látképét csúfító vasszerkezetet

Szeged, 2018.08.31. - Évtizedek óta gazdátlanul álló vasszerkezet csúfítja a városképet Szeged bevezető útján, a Kossuth Lajos sugárúton. Az egykori Ruhagyár mellett, az út felett átívelő tartóhidat a Nemzeti Közművek saját költségén bontja el, ezzel is támogatva Szeged városképének javulását.

A hétvégétől már nem ez a látvány fogadja majd a Kossuth Lajos sugárúton közlekedőket. Péntekről szombatra virradóra a Nemzeti Közművek elbontja az 5-ös számú főút 168+450 kmsz. feletti csőhidat, amely az egykori hőerőműből a Ruhagyárba tartó távfűtő vezetéket tartotta. A vasszerkezetet évek óta nem használták.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt., a szegedi önkormányzat és az NKM Áramszolgáltató Zrt. egyeztetése nyomán kiderült, hogy a csőhíd feltételezett utolsó tulajdonosa egy olyan cég, amely megszűnt, a cégjegyzékből törölték. A felek ezután döntöttek úgy, hogy együtt lépnek fel a város esztétikai látképét rontó vasszerkezet eltüntetése érdekében. A helyszíni szemlét követően úgy ítélték, nincs akadálya a bontásnak. Az ezt követő előkészítés is példás együttműködésben zajlott. A Magyar Közút az állami közutakat érintő ideiglenes forgalomtechnikai feladatokat díjmentesen biztosította, a szegedi önkormányzat intézkedett a szükséges engedélyekről és vállalta az útvonallezárás miatt az SZKT pótló járműveinek biztosítását, az NKM Áramszolgáltató Zrt. pedig kifizeti a csőhíd bontásával járó teljes költséget.

A Kossuth Lajos sugárút, Damjanich illetve Teréz utca kereszteződésében a szerkezet bontására 2018. szeptember 1-én 0:30 – 3:30 óra között kerül sor.

A Nemzeti Közművek ezúton is köszöni partnerei, a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Szegedi Közlekedési Kft. és a Magyar Közút Nonprofit Zrt. példaértékű közreműködését.

Taroltak az NKM Szeged Vízisport Egyesület versenyzői a világbajnokságon

Budapest, 2018.08.27.– A Nemzeti Közművek névadó szponzora az NKM Szeged Vízisport Egyesületnek, amelynek több versenyzője dobogós helyezést ért el a portugáliai gyorsasági és parakenu világbajnokságon. Az NKM Szeged VE 3 arany, 1 ezüst és 2 bronzéremmel zárta a világbajnokságot. A Nemzeti Közművek idén júliusban erősítette meg több évtizedes elkötelezettségét a magyar vízisport mellett, amikor együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Kajak-Kenu Szövetséggel arról, hogy 2019-ben névadó szponzorként támogatja a magyar kajak-kenu sport kiválóságainak felkészülését és a jövő évi világbajnokság megrendezését.

„Olimpiai és világbajnoki címek igazolják, hogy a sporttámogatás jó helyre került, az élsportolók világversenyekre történő felkészülésében a Nemzeti Közműveknek is szerepe volt. Köszönjük versenyzőink és edzőik felkészítő munkáját és gratulálunk a Portugáliában nyújtott lenyűgöző teljesítményükhöz!” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. igazgatóságának elnöke.

A szegediek közül a hétvégén Kárász Anna a női kajaknégyessel a K4 Női 500 méteren és K2 Női 500 méteren, valamint Birkás Balázs K2 Férfi 200 méteren nyert aranyérmet. Suba Róbert KL1 Férfi 200 méteren ezüst, Nádas Bence KL1 Férfi 200 méteren bronz és Kuli István K4 Férfi 500 méteren szintén bronzérmet vihetett haza.

„A sportolók további sikereinek is szeretnénk részesei lenni, ezért a Nemzeti Közművek névadó szponzorként támogatja a magyar kajak-kenu sport kiválóságainak felkészülését és a jövő évi szegedi kvalifikációs világbajnokság megrendezését.” – mondta Hiezl Gábor, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. vezérigazgatója.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt. és jogelődje több mint másfél évtizede kötelezte el magát a hazai kajak-kenu sport támogatása mellett és a 2020-as olimpiáig biztosítja a Dél-Alföld legsikeresebb klubja, az NKM Vízisport Szeged Egyesület sportolói számára a felkészülés anyagi biztonságát, a sportvezetők és az edzők számára pedig szakmai koncepciójuk megvalósítását.

A Nemzeti Közművek, mint nemzeti energetikai vállalatcsoport, 4,5 millió ügyfél biztonságos energiaellátásáért felelős. Jelentős, a hazai lakosság többségével közvetlen kapcsolatban álló társaságcsoportként a Nemzeti Közművek kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, amellyel hozzájárul az értékteremtéshez és a valódi értékek megőrzéséhez. Ennek szellemében döntött úgy, hogy támogatja a tehetséges, elkötelezett sportolókból álló kajak-kenu sportágat és segíti a felkészülést a 2019-es világbajnokságra.

A Nemzeti Közművek segít az energiatakarékosságban

Budapest, 2018.08.27.– A Nemzeti Közművek Energia kalkulátorával bárki kiszámíthatja háztartásának energiafogyasztást és arra is tippeket kaphat, miként tud spórolni a hűtés, fűtés és világítás költségein.

A Nemzeti Közművek otthonszolgáltatóként nem csupán arra törekszik, hogy ügyfelei számára minőségi és biztonságos energiaellátást biztosítson, hanem szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy minden ügyfele energiatudatos fogyasztóvá váljon. Ezt segíti egy ingyenes, bárki által elérhető online szolgáltatás, az Energia kalkulátor, amelynek kipróbálásával lakossági ügyfeleink is meggyőződhetnek arról, hogy milyen gyorsan, egyszerűen és átláthatóan tudják megbecsülni háztartásuk fogyasztását és költségeit.

Az NKM Áramszolgáltató Zrt. weboldalán https://www.nkmaram.hu/kalkulator/ elsőként a lakhelyet kell kiválasztani, majd számba venni azokat a készülékeket, amelyeket a szobákban, a fürdőszobában, a konyhában vagy kertészkedés, barkácsolás közben használ valaki. Már csak a darabszámot és a készülékek teljesítményét kell megadni, illetve megbecsülni a használat idejét és egyetlen kattintással kiszámolja a kalkulátor, hogy az adott háztartás mennyi villamos energiát használ fel egy hónapban. Az egyes háztartási eszközök vagy berendezések képe mellett további információ is található, amit jó tudni, ha valaki meglévő felszerelését energiahatékonyan akarja használni vagy épp takarékosabban üzemelőre cserélné.

Apró trükkökkel és tudatos energia használattal a pénztárcánkat is kímélhetjük. Talán bele sem gondolunk, hogy a készenléti állapotban üzemelő híradástechnikai berendezések (televízió, dvd-lejátszó, műholdvevő, stb.) folyamatosan energiát használnak fel. Ez az energia mennyiség nem tűnik jelentősnek, havi szinten mégis akár 3-4 kWh fogyasztást eredményez minden egyes készenléti állapotban tartott eszköz. Energiát és pénzt spórol meg az, aki a készenléti üzemmód helyett áramtalanítja ritkán használt berendezéseit. A kánikula idején pedig nem az jár jól, aki gyorsan és minél alacsonyabb hőfokra akarja hűteni a lakást. Jobb eredményt ér el az, aki a külső hőmérsékletnél legfeljebb 10 fokkal állítja alacsonyabbra a klímaberendezést, így a szervezetét is kevésbé terheli meg és még energiát is megtakarít.

A Nemzeti Közműveknél megdőlt az idei villamosenergia-fogyasztási csúcs

Szeged, 2018.08.10. – Eddig február utolsó napja volt a fogyasztási csúcstartó 2018-ban a Nemzeti Közműveknél, csütörtök estére viszont megdőlt a rekord a villamosenergia-felhasználásban a Dél-alföldi régióban.

A fokozódó hőség meghozta az idei áramfogyasztási rekordot a Nemzeti Közműveknél. Augusztus 9-én, csütörtökön az egy nappal korábbinál is majd 300 MWh-val magasabb, 15.880 MWh fogyasztást regisztráltak, amely megdöntötte az eddigi csúcsot, amit az év elején, február 28-án mínusz 7,5 °C átlaghőmérsékletnél mértek, 15.709 MWh-val. Tegnap délután kettőkor volt a legmelegebb a Dél-alföldi régióban, 33,5°C volt a nappali csúcshőmérséklet. Tavaly a legmelegebb napon, augusztus 4-én még ennél is nagyobb volt a hőség, 38,5°C volt délután három órakor. A klímák is csúcsra járhattak akkor, mert az áramfogyasztás akkor 16.376 MWh volt. 2016-ban már a nyár eleje forrón indult, akkor június 24-én 15.326 MWh volt a rekord.

A Nemzeti Közművek a tartós kánikula ellenére folyamatosan biztosítja ügyfelei számára a minőségi és biztonságos villamosenergia-ellátást.

Megnőtt a kánikulában az áramfogyasztás, de még nem dőlt meg a téli csúcs

Szeged, 2018.08.09. – A több mint egy hete tartó hőség ellenére még nem dőlt meg az idei áramfogyasztási csúcs a Nemzeti Közműveknél. Ugyanakkor egyetlen napon akkora a fogyasztás a Dél-alföldi régióban, mint egy 5000 lakosú település éves villamosenergia-felhasználása.

A Nemzeti Közművek villamosenergia-elosztási területén 775 ezer ügyfél egy átlagos nyári napon 13500 MWh áramot használ fel. Ez, az elmúlt napok kitartó 35 fok körüli hőmérsékletének köszönhetően 15600 MWh fölé emelkedett. Idén a február végi extrém hideg időszakban, február 28-án mínusz 7,5 fokos átlaghőmérséklet miatt született a rekordfogyasztás, 15709 MWh-val. A nyár eddigi legmelegebb napja augusztus 8-a volt. Az előrejelzések alapján ez a csúcs akár 24 órán belül megdőlhet.

Munkanapokon több villamos energiára van igény, mint hétvégén, hiszen a hőségben nem csak az otthonokban, hanem a munkahelyeken, intézményekben, kereskedelmi egységekben is működnek a légkondicionáló berendezések. Tévhit, hogy nyáron, a kánikula idején a hűtőberendezések folyamatos működésével jelentősen megugrik az áramfogyasztás. Kétségtelen, hogy ilyenkor a csúcshőmérséklet csúcsfogyasztást is hozhat, de ez általában csak rövid időszakra korlátozódik. Télen a fűtési rendszerek üzemeltetése és a világítás tartósan magas villamosenergia-felhasználással jár. A kiugró fogyasztási értékeket is általában a fagyosabb napok valamelyikén szokta regisztrálni az áramszolgáltató.

A Nemzeti Közművek folyamatosan biztosítja ügyfelei számára a minőségi és biztonságos energiaellátást, így a kánikulai napok magasabb villamosenergia-fogyasztására is felkészült.

Megkezdte működését a Nemzeti Közművek ügyfélkapcsolati társasága

Budapest, 2018.08.01. – A Nemzeti Közművek ügyfeleinek még színvonalasabb kiszolgálása érdekében önálló cégbe szervezi ügyfélkapcsolati tevékenységét, amely NKM Ügyfélkapcsolati Kft. néven kezdte meg működését a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal jóváhagyását követően. Az új társaság a cégcsoport azonos tevékenységeit ellátó területeinek működését hangolja össze, ezáltal téve lehetővé a külső és belső ügyfeleinek nyújtott szolgáltatásainak folyamatos fejlesztését. A feladatok kiszervezése több lépésben valósul meg, elsőként a társaság mintegy 300 munkavállalóval kezdi meg a számlázási, folyószámlakezelési és más háttérfeldolgozási tevékenységek ellátását.

„A Nemzeti Közművek több társaságának eddig elkülönülten működő ügyfélkapcsolati tevékenységét egységesítjük külső és belső ügyfeleink számára azzal, hogy az ügyfélkapcsolati feladatokat az NKM Ügyfélkapcsolati Kft.-be szervezzük. Így megteremtjük az alapjait annak, hogy rövid távon képesek legyünk megvalósítani azt a működési modellt, aminek az eredményeként egy ügyfélkapcsolaton keresztül történhet majd az ügyintézés, területtől és közműfajtától függetlenül egységes folyamatokkal. Tesszünk mindezt annak érdekében, hogy ügyfeleink számára a gyors, gördülékeny, magas szintű szolgáltatást nyújtsunk, miközben a belső folyamataink pedig az optimális erőforrások felhasználásával hatékonyabbak legyenek.” – mondta Major György, az NKM Ügyfélkapcsolati Kft. ügyvezetője.

A Nemzeti Közművek ügyfelei több mint egy éve már nem csak a földgáz-, hanem az áramszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket is országszerte intézhetik. A napokban az NKM Oroszlányi Szolgáltató megvásárlásával az oroszlányi térségben a távhővel együtt már egyszerre három közműszolgáltatással kapcsolatosan is az ügyfelek rendelkezésére áll a társaság. A Nemzeti Közművek hosszú távú célja, hogy szolgáltatás portfóliójának fokozatos fejlesztésével a lakosság teljes körű otthonszolgáltatójává váljon.

A Nemzeti Közművek folyamatos fejlesztéseket végez Békéscsabán

Szeged, 2018.07.16. – A Nemzeti Közművek és Békéscsaba önkormányzata közösen fejlesztik a lakosság számára nyújtott szolgáltatásokat. Bally Attila, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója és Szarvas Péter polgármester személyes találkozón tekintették át az együttműködés lehetőségeit.

Az elmúlt évhez hasonlóan, idén is személyesen találkoztak a város és a Nemzeti Közművek vezetői, Szarvas Péter polgármester, Kóbor György a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója és Bally Attila az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója közösen áttekintették, melyek azok a Békéscsaba számára kiemelten fontos fejlesztések 2018-ban és a Modern Városok Program keretében, amelyek létrejöttéhez a Nemzeti Közművek tagvállalatai saját eszközeivel hozzá tudnak járulni.

„Békéscsaba gazdasági életének bővülése és a lakosság minél magasabb szintű kiszolgálása számunkra azt jelenti, hogy saját eszközeinkkel és forrásainkkal igyekszünk hozzájárulni a vállalkozások sikeréhez és az itt élők biztonságos energiaellátásához.” – mondta a találkozót követően Kóbor György az Nemzeti Közművek elnök- vezérigazgatója.

A fejlesztési területek között szerepelnek például az önkormányzat közcélú áramhálózati és közvilágítási célú beruházási tervei, melyhez az áramszolgáltató szakemberei megvizsgálják a megvalósítás feltételeit és megkezdik az egyeztetéseket.

A Nemzeti Közművek 2018-ban saját forrásból 17 millió forint értékű közvilágítási célú kábelfelújítást végez Békéscsabán. Hamarosan elkezdődik a város területén előzetesen egyeztetett helyszínen 20 db kandeláber műszaki statikai állapotának felmérése. A Nemzeti Közművek munkatársai az önkormányzat igényeinek figyelembevételével elvégzik 50 db kandeláber festését és a megrongálódott kandeláber ajtók cseréjét, a hiányzók pótlását.

A város és a Nemzeti Közművek illetékesei a korábbi évek gyakorlatának megfelelően rendszeresen tartanak munkamegbeszéléseket az egyes projektek során a tervezéstől a kivitelezés befejezésig és arról is gondoskodnak, hogy Békéscsaba számára akár a lakosságot érintő, akár a helyi gazdaság erősítését célzó fejlesztései során kiemelt ügyintézést biztosítson.

A Nemzeti Közművek névadó szponzorként készül a 2019-es kajak-kenu világbajnokságra

Budapest, 2018.07.11. - Együttműködési megállapodást írt alá a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnöke, amelynek értelmében a Nemzeti Közművek névadó szponzorként támogatja a magyar kajak-kenu sport kiválóságainak felkészülését és a jövő évi világbajnokság megrendezését.

„A magyar kajakosok és kenusok ott vannak a világelitben, a versenyeken nem lehet más céljuk, mint a legjobbnak lenni. Ez egy újabb találkozási pont közöttünk. A Nemzeti Közműveknél azért teszünk nap, mint nap, hogy a minőségi energiaszolgáltatásban és az ügyfelek teljes körű kiszolgálásában váljunk a lakosság teljes körű, modern otthonszolgáltatójává.”- mondta Kóbor György a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója.

A Nemzeti Közművek és a Magyar Kajak-Kenu Szövetség találkozását elsőként a minőség és a teljesítmény köti össze. A Nemzeti Közművek, mint nemzeti energetikai vállalatcsoport, 4,5 millió ügyfél biztonságos energiaellátásáért felelős. Jelentős, a hazai lakosság többségével közvetlen kapcsolatban álló társaságcsoportként a Nemzeti Közművek kiemelt figyelmet fordít a társadalmi felelősségvállalásra, amellyel hozzájárul az értékteremtéshez és a valódi értékek megőrzéséhez. Ennek szellemében döntött úgy, hogy támogatja a tehetséges, elkötelezett sportolókból álló kajak-kenu sportágat és segíti a felkészülést a 2019-es világbajnokságra.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt. és jogelődje több mint másfél évtizede kötelezte el magát a hazai kajak-kenu sport támogatása mellett.

Az áramszolgáltató névadó szponzorként segíti a szegedi vizes sportot, az NKM Vízisport Szeged Egyesületet, amely jelentős eredményekkel büszkélkedhet. Olimpiai és világbajnoki címek tömege igazolja, hogy a sporttámogatás jó helyre került, az élsportolók világversenyekre történő felkészülésében a Nemzeti Közműveknek is szerepe volt.

Az elmúlt évtizedek mérlege számokban is imponáló: 5 olimpiai arany, összesen 11 olimpiai érem, 54 világbajnoki arany, összesen 108 VB-érem, 44 Európa-bajnokságon szerzett arany, összesen 89 EB-érem. A szegedi egyesület felnőtt versenyzői közül Kárász Anna, Kuli István, Nádas Bence, Birkás Balázs, Bodonyi András nevét már megismerhette a nemzetközi kajak-kenu sport, de az utánpótlásban Nagy Bianka, Molnár Csenge, Zombori Dominik, Kocsis Ádám, evezésben pedig Szabó Gábor is megmutatta oroszlán körmeit és kérhet helyet a nagyok között. Az Nemzeti Közművek áramszolgáltatója a 2020-as olimpiáig biztosítja a Dél-Alföld legsikeresebb klubja, az NKM Vízisport Szeged Egyesület sportolói számára a felkészülés anyagi biztonságát, a sportvezetők és az edzők számára pedig szakmai koncepciójuk megvalósítását.

A 2019-ben rendezett kajak-kenu világbajnokság támogatásában a magyar vízisport melletti több évtizedes elkötelezettségét erősíti meg a Nemzeti Közművek.

Áramkimaradást is okozhatnak a tolvajok

Szeged, 2018.06.26. – A magasfeszültségű villamoshálózat berendezéseit megrongáló vagy azt eltulajdonító tolvajok akár egy teljes település áramszolgáltatását béníthatják meg, azaz nemcsak saját testi épségüket kockáztatják a bűnelkövetők, hanem több tízezer embert károsíthatnak meg.

Ismeretlen elkövetők nemrégiben trafóolajat tulajdonítottak el a Nemzeti Közművek kiskunhalasi transzformátorállomásán, ahol kevésen múlt, hogy nem borult az egész város sötétbe. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója alállomásainak területe magas kockázatú, veszélyes terület. A Nemzeti Közművek mindent megtesz azért, hogy megakadályozza az ügyfelei kellemetlenséget, a társaságnak kárt okozó cselekményeket. Ennek érdekében olyan intelligens technológiával működő berendezéssel szereli fel a trafóit, amely fizikai behatolás esetén jelzést küld a központba, a szerződött biztonsági szolgálat azonnal tud intézkedni.

Az elektromos berendezések megrongálásával a tolvajok nem csupán saját testi épségüket kockáztatták, hanem a villamosenergia-szolgáltatás biztonságát is, amellyel akár egy egész város energiaellátása veszélybe kerülhet. A trafóolaj leengedésével a berendezés tönkremegy, a transzformátor által ellátott lakossági fogyasztók is kárt szenvednek, ugyanis a berendezés cseréjéig áramellátás nélkül maradnak mindazok, akik ezen ellátási területhez tartoznak. Egy-egy ilyen eset miatt a folyamatos és biztonságos villamosenergia-ellátás akár több körzetben is időszakosan szünetelhet. A transzformátorból kiömlött olaj miatt pedig a környezet kármentesítésére is szükség lehet.

A Nemzeti Közművek ezúton is kéri ügyfeleit, hogy amennyiben tudomást szereznek a villamoshálózaton vagy a villamosberendezésekben okozott szándékos rongálásról, tegyenek bejelentést a 06 62 565 881 telefonszámon vagy online, az www.nkmaram.hu oldalon a Hálózati károkozások bejelentése menüpont alatt.

A szegedi elektromos töltőnél bárki tankolhat

Szeged, 2018.06.21. – A Nemzeti Közművek újabb elektromos autó töltőt adott át, ezúttal Szegeden, a Kossuth Lajos sugárúton a társaság ügyfélszolgálati irodája előtt, amelyet bárki használhat. A Nemzeti Közművek stratégiai célként kezeli az elektromobilitás megvalósításának elősegítését, ebben jelentős számú töltőből álló hálózat megvalósításában közreműködik.

Az elektromos energiát használó gépjárművek dinamikus terjedésével párhuzamosan nő a töltőállomások iránti igény is. A Nemzeti Közművek Mobiliti néven indította el e-mobilitás szolgáltatását és a töltőhálózat megvalósításával a társaságcsoport hozzájárul az elektromos gépjárművek számára az országos átjárhatósághoz. Az elektromoskút-hálózatot a Nemzeti Közművek saját beruházásban alakítja ki, illetve közreműködik az önkormányzatok e-mobilitás programjának megvalósításában.

A Nemzeti Közművek első utcai nyilvános töltőberendezését Békéscsabán telepítette az év elején. Februártól már Hódmezővásárhely és Csongrád belvárosában is tankolhatnak az elektromos autósok. Most egy újabb publikus töltőberendezéssel bővült a nyilvános hálózat. Az NKM Áramszolgáltató Zrt. ügyfélszolgálata előtt, Szegeden, a Kossuth Lajos sgt. 64-66. számnál működik az a 2x22kW AC berendezés, amely minden elektromos gépkocsi töltésére alkalmas. A berendezést - a több hetes tesztüzemet követően – egyelőre a nap 24 órájában bárki díjmentesen használhatja, csupán csatlakoztatni kell az állomáshoz a jármű kábelét, azonnal elkezdődik a töltés. A töltőnél a „tankoláshoz” a parkolást megkülönböztető útburkolati jel és közlekedési tábla biztosítja.

Az elektromos gépjárművek töltésére alkalmas berendezések telepítése folytatódik a régióban. Az új töltők telepítésénél a Nemzeti Közművek minden esetben egyeztet a helyi önkormányzatoknál és a települések igényeit veszi figyelembe az e-töltők elhelyezésénél. Néhány héten belül Kalocsán, Kecskeméten Kiskunfélegyházán, Monoron, Cegléden, Mezőtúron, Mohácson, Baján és Vácon is munkába állnak az új berendezések.

A Nemzeti Közművek saját telephelyein is biztosítja az elektromos tankolást. Budapesten, az Óbuda Gate mélygarázsában akár a munkatársak, akár a vendégek is használhatják a telepített fali töltőt csakúgy, mint a szegedi és békéscsabai irodaházaknál. Néhány héten belül pedig már a kecskeméti kirendeltségnél is rendelkezésre áll az e-töltő.

A Nemzeti Közművek a folyamatosan bővülő elektromos töltőhálózat építésével hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához és a levegő szennyezettségének csökkentéséhez.

Éjszaka is megmutatják az elektrotechnikatörténeti érdekességeket

Szeged, 2018.06.19. – A Múzeumok Éjszakáján, június 23-án a szegedi Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeum is nyitva lesz a technikatörténet iránt érdeklődők előtt.

Június 23-án, szombaton este 18 és 22 óra között Szegeden, a Korányi fasor 18. szám alatt felkészült tárlatvezetők mutatják be azokat a berendezéseket, amelyek a múlt század villamosenergia-szolgáltatását biztosították. A Jedlik Ányos Elektrotechnikai Múzeum 2003 óta gyűjti az elektrotechnika XX. századi tárgyi emlékeit és dokumentumait. 200 m2-en több mint 300 tárgy és dokumentum tekinthető meg, de a múzeum folyamatosan fogadja azok jelentkezését, akik a birtokukban lévő relikviákat a bemutató rendelkezésére bocsátanák. A Nemzeti Közművek, miközben a legmodernebb technológiát alkalmazza a villamosenergia-szolgáltatásban, a szakmai gyökereket jelentő múlt ápolásában is jelen van.

Új kandeláberek kerültek Szeged kapujába

Szeged, 2018.06.14. – A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója 12 db új közvilágítási oszlopot szerelt fel a város bevezető szakaszán a régi elkorrodált kandeláberek helyére. A közvilágítás korszerűsítésére Szeged bevezető útján, a Zápor út és a Dorozsmai út között került sor. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója ezen a szakaszon teljes körűen felújította a közvilágítási villamos hálózatot is. További, a Zápor úti kereszteződésétől az ELI bejáratáig tartó felújítás is szerepel a tervek között, amely 2019-ben önkormányzati beruházásban fog elkészülni.

A vihar okozta hibák 95%át kijavították a Nemzeti Közművek munkatársai

2018.06.13. 18:00 Szeged – A Nemzeti Közműveknél kétszázötven fő, 100 szerelőkocsival, 60 munkagéppel dolgozott azon, hogy néhány óra alatt kijavítsák a vihar okozta hálózati károk többségét és újra biztosítsák a folyamatos villamosenergia-ellátást az ügyfelek számára.

A Nemzeti Közművek több száz munkatársa látott neki már az éjszaka, hogy mielőbb felszámolja a szolgáltatási területén keddről szerdára végigszáguldó vihar okozta tömeges üzemzavart. Ennek köszönhetően késő délutánra az áramszolgáltatásból kiesett ügyfelek száma 100 000-ről egy-két ezerre csökkent. A telefonos ügyfélszolgálat emelt létszámmal fogadta hívásokat, néhány óra alatt csaknem 3000 hibabejelentés érkezett.

Valamennyi nagy kiterjedésű, több ügyfélcsoportot érintő középfeszültségű üzemzavart szerdán, az esti órákig sikerül felszámolni. Jelenleg még Dánszentmiklósón, Csemőn, Kunadacson és Lakiteleken dolgoznak a szerelők. Csütörtökön, a kisfeszültségű hálózaton keletkezett hibák javításával folytatódik a munka.

A Nemzeti Közművek ezúton is köszöni a hálózati károk helyreállításában résztvevő partnerei és munkatársai helytállását. Köszönjük ügyfeleink türelmét és megértését!

A Nemzeti Közművek munkatársai az éjszakai vihar okozta károk helyreállításán dolgoznak

2018.06.13. Szeged – Tömeges üzemzavart okozott a Nemzeti Közművek szolgáltatási területén a Dél-Alföldön éjszaka végig vonult hatalmas vihar. Az erős, helyenként 100 km/h-t is meghaladó széllel érkezett vihar a hajnali órákban közel 100 000 ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet. Kora reggelre azonban a Nemzeti Közművek munkatársai már 70 000 helyen helyreállították a szolgáltatást.

Baja és Kecskemét térségét érintette leginkább a vihar, kelet felé vonulva Békéscsaba térségében is károkat okozott. A kiesésekkel leginkább érintett területek Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd térségében vannak, valamint Békéscsaba, Gyula és Békés városok környezetében. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését és ahol lehetett, megkezdték a javítást. A helyreállítás folyamatos, a Nemzeti Közművek 100-nál is több szakembere dolgozik a helyszíneken.

A kidőlt fák sok helyen leszakították a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes! Amennyiben ilyet tapasztalnak, kérjük ügyfeleinket, haladéktalanul jelentsék be a telefonos ügyfélszolgálaton a +36 62 565 881 számon.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának munkatársai a katasztrófavédelemmel együtt mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszaálljon a minőségi áramszolgáltatás.

Köszönjük ügyfeleink türelmét és megértését!

A Nemzeti Közművek áramhálózati társaságánál jártak a jövő villanyszerelői

Szeged, 2018.05.31. – A dél-alföldi régióból 180 műszaki szakképzésben résztvevő diák töltött egy napot a Nemzeti Közművek áramhálózati társaságánál. A fiatalok közelről tapasztalhatták meg, hogy milyen a hálózatszerelők munkája és megtudhatták hogyan irányítják 750 ezer fogyasztó biztonságos és folyamatos villamosenergia-ellátását. A Nemzeti Közművek folyamatosan támogatja a fiatalok szakirányú továbbképzését és sikeres belépésüket a munkaerőpiacra.

A Nemzeti Közművek áramhálózati társasága régóta együttműködik a villamos ipari szakképző- és felsőoktatási intézményekkel, amely hosszútávon biztosítja a szerelő-technikus-mérnök életpályamodell megvalósulását a Társaságcsoporton belül. Munkatársaink nem csak az iskolák pályaorientációs rendezvényein vesznek részt, hanem rendszeresen lehetőséget teremtenek arra, hogy a diákok minél többet megtudjanak a műszaki pályákról. Így az iskolai képzésben résztvevők a Társaság telephelyein tett szakmai látogatásokon személyesen is képet kapnak a villamosenergia-szektor kínálta munkalehetőségekről. A Nemzeti Közművek számára fontos, hogy a „jövő energetikai munkáltatójává” váljon, ezért folyamatosan keresi a szakmai tudással rendelkező potenciális munkavállalókat.

A 11 műszaki szakképző iskola 180 tanulója a szegedi Elektrotechnikai Múzeumban megismerkedhettek az áramszolgáltatás múltszázadi eszközeivel, a szerelési bemutató tanpályán pedig azzal, miként dolgozik a 21. század hálózati villanyszerelője. A fiatalok kivételesen az áramszolgáltató különleges üzemi területére is beléphettek, az üzemirányító központban megnézhették, mi történik, ha például egy váratlan üzemzavar miatt a lehető leggyorsabban kell intézkedni ahhoz, hogy a Nemzeti Közművek ügyfeleinek villamosenergia-ellátása folyamatos legyen.

A pályaválasztás előtt álló vagy a szakmákkal még csak ismerkedő diákok találkozhattak a Nemzeti Közművek áramhálózati társaságának vezetőivel is, akiknek ezúttal személyesen tehették fel kérdéseiket a munkáltatói képzésekről és a munkalehetőségekről is.

A Nemzeti Közművek kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek gondozására és az egyetemekkel, főiskolákkal való kölcsönösen pozitív együttműködésre, amelyet a továbbiakban is folytatni kíván. A Nemzeti Közművek már együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetemmel, a Zsigmond Király Egyetemmel és a Budapesti Műszaki Egyetemmel. A megállapodás célja a képzésekben résztvevő hallgatók gyakorlati képzésének segítése, oly módon, hogy megismerjék a Nemzeti Közművek tevékenységét, valamint bekapcsolódhassanak az ott folyó tevékenységekbe, a társaság és leányvállalatainak gyakornoki/junior programjaiba.

Békéscsabán is tankolhatnak az elektromos autók

Szeged, 2018.03.29. – A Nemzeti Közművek Békéscsabán, az Andrássy úton átadta utcai nyilvános, elektromos autó töltőberendezését. A Nemzeti Közművek stratégiai célként kezeli az elektromobilitás megvalósításának elősegítését. A villamos energiát használó gépjárművek fokozatos terjedésével párhuzamosan nő a töltőállomások iránti igény is. A társaságcsoport egyik célkitűzése az, hogy az elektromos gépjárművek számára biztosítsa az országos átjárhatóságot és ezzel együtt fellendítse a hazai elektromos autózást.

A Nemzeti Közművek Mobiliti néven indította el e-mobilitás szolgáltatását és a kapcsolódó országos elektromos autó töltőállomás-hálózat telepítését annak érdekében, hogy a hagyományos termékein és szolgáltatásain túl megfeleljen a jelen és a jövő elvárásainak és tovább fejlessze 4,2 millió ügyfelének kiszolgálását valamint gazdagítsa az ügyfélélményt országszerte.

A Nemzeti Közművek a hazai elektromobilitás egyik meghatározó szereplőjévé kíván válni. A települések önkormányzataival együttműködésben hamarosan egy az egész országot lefedő hálózat jöhet létre. „Az új töltők telepítésénél a települések sajátosságait és igényeit vesszük figyelembe. A következő időszakban folytatódik az elektromos gépjárművek töltésére alkalmas berendezések telepítése a régióban.” - mondta Tóth József, az NKM Áramhálózati Kft. igazgatója a békéscsabai átadáson. A Nemzeti Közművek nyilvános töltőberendezését 2018. januárban telepítette Békéscsabán, az Andrássy úton lévő az ügyfélszolgálati iroda előtt.

A két hónapos teszt üzemmód bizonyította, hogy a minden elektromos gépkocsi töltésére alkalmas 2x22kW AC berendezés jól vizsgázott. A publikus töltőt bárki díjmentesen használhatja, csupán csatlakoztatni kell az állomáshoz a jármű kábelét, azonnal elkezdődik a töltés. Az elektromos „tankolás” a nap 24 órájában igénybe vehető.

A Nemzeti Közművek saját társaságainál is törekszik az e-mobilitás szolgáltatás minél szélesebb körű terjesztésére. Az NKM Áramszolgáltató Zrt. ebben az évben kezdi el elektromos autókra cserélni saját gépjárműflottáját. A Nemzeti Közművek saját telephelyein is biztosítja az elektromos autók töltését: a budapesti, szegedi és békéscsabai irodaházaknál akár a munkatársak, akár a vendégek is használhatják az elhelyezett fali töltőket.

A Nemzeti Közművek saját, a közeljövőben mintegy 100 töltőből álló hálózatának irányítási rendszerét a Fortum Charge&Drive nevű felhő alapú szolgáltatott szoftver (SaaS) 2.0 megoldása biztosítja. A Nemzeti Közművek a folyamatosan bővülő elektromos töltőhálózat építésével hozzájárul a fenntartható fejlődés megvalósításához és a levegő szennyezettségének csökkentéséhez.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója ad otthont a Szegedi Tudományegyetem duális képzést népszerűsítő rendezvényének

Szeged, 2018.02.22. – A Nemzeti Közművek Klauzál téri székháza ad otthont Szegeden annak a két napos rendezvénynek, amelynek során az SZTE Mérnöki Kar duális képzésben résztvevő hallgatói beszámolnak saját tapasztalataikról. A Klauzál téri székházában az egyetemisták és az őket foglalkoztató vállalkozások cserélnek tapasztalatot.

A Nemzeti Közművek elkötelezetten támogatja a kétszintű képzést, legyen szó középszintű vagy felsőoktatási szakképzésről. A Nemzeti Közművek áramhálózati társasága folyamatosan bővíti az együttműködést a villamos ipari szakképző- és felsőoktatási intézményekkel, amely hosszútávon biztosítja a szerelő-technikus-mérnök életpályamodell megvalósulását a Társaságcsoporton belül. 2016 óta a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma és Szakközépiskola, valamint a hálózati elosztó társaság közösen dolgozzák ki az oktatott villamosipar és elektronika ágazat szakmai gyakorlatának programját. Munkatársaink minden évben részt vesznek az iskola pályaorientációs rendezvényein, és lehetőséget teremtenek arra, hogy a diákok minél többet megtudjanak a műszaki pályáról. A hallgatók a Társaság telephelyein tett szakmai látogatásokon képet kapnak a villamosenergia-szektor kínálta munkalehetőségekről. Az NKM Áramhálózati Kft. 2017-ben együttműködési megállapodást kötött az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karával, amelynek értelmében a duális villamosmérnöki képzést választó hallgatók az NKM Áramhálózati Kft.-t is választhatják egyetemi gyakorlatuk helyszíneként. Társaságunk nem csupán a gyakorlati idejük alatt segíti a diákokat, munkatársaink a kiválasztott fiatalokat mentorként is támogatják tanulmányaik és diplomamunkájuk elkészítése során, a sikeres végzést követően pedig a legjobbak munkalehetőséget is kapnak.

A Nemzeti Közművek célja, hogy a „jövő munkáltatójává” váljon és szakmai tudással rendelkező, elkötelezett fiatalokat segítse pályájuk kezdetén, ezért több szinten vesz részt a régió gazdasági-társadalmi viszonyainak fejlesztésében, és támogatja a fiatalok szakirányú továbbképzését, valamint sikeres belépésüket a munkaerőpiacra.

Folyamatosan növekszik a napenergiát felhasználók száma a Nemzeti Közművek villamosenergia-elosztási területén

Szeged, 2018.01.18. – Míg korábban az intézmények, tavaly már inkább a lakosság kezdeményezte a háztartási kiserőművek létesítését a Nemzeti Közművek áramhálózati társaságánál.

Az elmúlt három évben összesen 2667 háztartási méretű kiserőmű kapcsolódott be az NKM Áramhálózati Kft. villamoshálózatába, ezek összes beépített teljesítménye csaknem eléri a 25 ezer kW-ot. 2010 óta folyamatosan növekedett azoknak a fogyasztóknak a száma, akik részben a nap energiájának hasznosításával fedezik háztartásuk, intézményük vagy vállalkozásuk villamosenergia-felhasználását. 2010 és 2015 között volt a legdinamikusabb a növekedés, 2015-ben kiugróan magas volt a beépített teljesítmény, ebben az évben a 10 ezer kW-ot is meghaladta az engedélyezett háztartási méretű kiserőművek összteljesítménye. A napelemes rendszerek telepítését és így az alternatív energia felhasználását támogató pályázati lehetőségekkel főként a nagyobb felhasználók, egészségügyi intézmények, iskolák, polgármesteri hivatalok éltek. Az elmúlt 2 évben a lakosság körében is növekszik az igény kisebb teljesítményű háztartási méretű kiserőművek létesítésével.

Az NKM Áramhálózati Kft. minden esetben meghatározza a villamoshálózatra csatlakozás feltételeit és azok szakszerű és biztonságos teljesítését követően kapcsolja a hálózatba a felhasználót. Erre az igény beadását követően 3-4 hónapon belül sor kerül. A háztartási méretű kiserőművek átlagos teljesítménye 8-10 kW körül mozog.

A napelemes rendszert kialakító fogyasztóknál úgynevezett ad-vesz mérőórát szerel fel az áramszolgáltató. Erre azért van szükség, mert a napos időszakokban megtermelt villamos energiát az adott fogyasztási hely vagy saját maga felhasználja, vagy azokban az időszakokban, amikor többet termel az erőmű az aktuális saját igényhez képest, akkor a villamoshálózatba táplálja be a többlet energiát. A mérő megméri a visszatáplált energiát és azt is, amit az ügyfél a hálózatból elfogyaszt. Az elszámolás az egyenleg alapján történik meg havonta vagy évente egy alkalommal. Az NKM áramszolgáltatójának tapasztalata az, hogy az ügyfelek a háztartási méretű kiserőművek beépített teljesítményét úgy választják meg, hogy az erőmű átlagos éves termelése fedezze a háztartás éves villamos energia szükségletét.

Elégedettek a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójával az ügyfelek

Szeged, 2017.12.18. - A Magyar Energiafogyasztók Szövetsége ismét az ügyfelek elégedettségét bizonyító díjat, az Energiafogyasztók Díját adta a Nemzeti Közművek egyetemes áramszolgáltatójának és áramhálózati engedélyesének.

Az Energiafogyasztók Díjának odaítélését minden évben egy ügyfél elégedettségi felmérés előzi meg. A vizsgálat évente, lakossági és kisüzleti ügyfélkörben, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal előírásai alapján zajlik. A kutatás tapasztalatai lehetőséget biztosítanak a szolgáltatók számára, hogy tiszta képet alkossanak ügyfeleik véleményéről és igényeiről.

„Büszkék vagyunk arra, hogy ügyfeleinknek nem csak megbízható és biztonságos energiaszolgáltatója vagyunk, hanem mindezt úgy tesszük, hogy ezzel fogyasztóink elégedettségét is elnyerjük.” –mondta Bally Attila, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója az Energiafogyasztók Díj átadó ünnepségén.

Az egyetemes áramszolgáltatói tevékenység vizsgálatából az derült ki, hogy 2016-ban az NKM Áramszolgáltató Zrt. lakossági és kisüzleti ügyfelei az országos átlagnál elégedettebbek voltak. Minden mutatóban javított a társaság az előző évhez képest és több területen az országos átlagot is meghaladta. Kiemelkedőnek jónak ítélték a felhasználók a személyes ügyfélszolgálatok működését, a számlák áttekinthetőségét és a mérőállás bejelentésének módját.

Az NKM Áramhálózati Kft. lakossági és kisüzleti ügyfelei a hálózati engedélyes tevékenységében is javulást láttak az előző évekhez képest. A lakosság a fogyasztásmérésben, a feszültség-kimaradások számában és a környezetvédelemben értékelte versenytársainál jobbra az elosztót. A kisüzleti ügyfelek szintén elégedettek a fogyasztásméréssel és a társaság hibajavításával is. A többi engedélyes eredményét is figyelembe véve feltűnő, hogy a tervezett áramszünetekről való előzetes tájékoztatást minden esetben magasra értékelik a fogyasztók.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltató és áramhálózati társaságai ezúton is szeretnék megköszönni ügyfeleiknek, hogy véleményükkel hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt 21 évben már 18 alkalommal sikerült elnyerni ezt a díjat. Ez azt bizonyítja, hogy felhasználóink elismerik, hogy társaságunk a biztonságos és minőségi áramszolgáltatás mellett mindent megtesz azért, hogy fogyasztóbarát közműszolgáltatást nyújtson.

A név változik, a támogatás töretlen

Szeged, 2017.12 12. – Decembertől NKM Vízisport Szeged Egyesület néven folytatja a Dél-Alföld legsikeresebb klubja. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt., csak úgy, mint a jogelődök, elkötelezett a hazai kajak-kenu sport támogatása iránt.

Az áramszolgáltató több mint másfél évtizede folyamatosan névadó szponzorként segíti a vízisport egyesületet, amely jelentős eredményekkel büszkélkedhet. Az olimpiai és világbajnoki címek igazolják, hogy a sporttámogatás jó helyre került, élsportolóink világversenyekre történő felkészülésében Társaságunknak is szerepe volt. A kiemelkedő eredményeket felmutató élsportolók mellett legalább olyan fontos annak a több száz fiatalnak a támogatása, akik napról napra úgy szállnak vízre, hogy azt remélhetik, egyszer majd az ő nyakukba is kerülhet a legfényesebb medálok egyike. Az egyesület elkötelezettsége az utánpótlás nevelés és a szabadidősport szervezésében is kiemelkedő.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója tizenhat éve vállalt névadó szponzori támogatása a névváltozás után is töretlen. A tavaly decemberben aláírt újabb támogatási szerződés a 2020-as olimpiáig biztosítja a Dél-Alföld legsikeresebb klubja, mostantól már az NKM Szeged VE sportolói számára a felkészülés anyagi biztonságát, a sportvezetők és az edzők számára pedig szakmai koncepciójuk megvalósítását.

A Nemzeti Közművek kiterjeszti a kikapcsolási moratóriumot a villamosenergia-szolgáltatásra is

Szeged, 2017.11.29. - A Nemzeti Közművek több mint három hetes önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal a teljes, 4,2 millió ügyfelét érintő lakossági energiaszolgáltatás területén az ünnepek alatt.

A Nemzeti Közművek mind az országosan elérhető villamos energia, mind a földgáz üzletágában 2017. december 16. és 2018. január 7. között önkéntes kikapcsolási moratóriumot vállal annak érdekében, hogy ebben az időszakban a fogyasztók ne maradjanak szolgáltatás nélkül és az ünnepek minden családnál a békés családi együttlétről szóljanak. A kikapcsolási moratórium nem kizárólag a védett fogyasztókat érinti, hanem azokat a lakossági ügyfeleket is, akiknek 60 napon túli számlatartozása van, a társaságcsoport nem lakossági ügyfeleire azonban nem vonatkozik.

Nem az áramszolgáltató ijesztget kikapcsolással

Szeged, 2017.11.28. - Különös telefonhívásokkal ijesztgetik az NKM Áramszolgáltató békéscsabai ügyfeleit. Az ismeretlen számról érkező hívásban áramlopással gyanúsítják a hívott felet és azonnali kikapcsolást helyeznek kilátásba. Az 50-es és 60-as előhívóval kezdődő telefonszámot nem lehet visszahívni.

A Nemzeti Közművek felelős energiaszolgáltatóként a fogyasztók vagyonvédelmét szem előtt tartva és a visszaélések megakadályozás érdekében felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy a társaság munkatársai minden esetben igazolják magukat, semmiféle készpénzes díjbeszedést nem végeznek a fogyasztó lakásán vagy telephelyén. Helyszíni munkavégzésről pedig az NKM Áramhálózati Kft. mindig előzetesen értesíti az érintett felhasználókat. Díjtartozásról és a szolgáltatás kikapcsolásáról tértivevényes levélben kapnak felhívást az érintett fogyasztók. Bármilyen gyanú esetén a nap 24 órájában elérhető e-vonalon (06 62 565 600) ügyfeleink azonnal ellenőrizhetik a hívások hitelességét vagy bejelentést tehetnek. Az áramszolgáltatást érintő változásokról, termékekről, szolgáltatáscsomagokról a honlapon (www.nkmaram.hu) illetve az e-vonalon (06 62 565 600) keresztül kaphatnak tájékoztatást az ügyfelek.

Bemutatták a Jövő Közműveit

Budapest, 2017. november 24. – 2017. november 23-án rendezték meg a Flux: a jövő közművei című szimpóziumot Budapesten az NKM Nemzeti Közművek Zrt. szervezésében, amelyen az üzleti, kormányzati és iparági vezetők részvételével a fő célkitűzés az volt, hogy a „jövő közművei”-nek megismerésével megfizethető, emelkedő minőség mellett is fenntartható és átlátható közműszolgáltatások lehetőségét biztosítsák az állampolgárok számára.

Bártfai-Mager Andrea, postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos az esemény fővédnökeként elmondta, hogy az energiabiztonság és az energiaellátás kérdésében a kormány elsődlegesnek tekinti a lakossági igényeket, ennek megfelelően döntött a rezsicsökkentésről, valamint a nemzeti közműszolgáltató létrehozásáról. Emlékeztetett rá, hogy az EU 2016 novemberében megjelent téli energiacsomagjának egyik fontos eleme volt, hogy minden energetikai kérdést a fogyasztó, a lakosság szempontjából kell vizsgálni.

Hangsúlyozta azt is, hogy az energetikai iparágnak strukturális átalakuláson és szemléletváltáson kell átmennie, amelynek a Nemzeti Közművek meghatározó szereplője lehet nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is

Kóbor György, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója a rendezvényen beszélt arról, hogy a Nemzeti Közművek a most jól működő közműszolgáltatási rendszer bázisán modern, innovatív, digitális megoldásokra épülő otthonszolgáltatóvá kíván válni. A társaságcsoport jelentős energetikai infrastruktúra elemeinek birtokában piacvezető szerepet tölt be a hazai energetikai szektorban, és erre építve szeretnénk ügyfeleink mindennapjait szolgálni.

A rendezvény külföldi előadói közül Dr. Carlo van de Weijer az Eindhoveni Technológiai Egyetem Smart Mobilitás divíziójának igazgatója szerint az e-mobilitás térhódítása megállíthatatlan. Ugyanakkor szerinte a városainknak nem önvezető autókra hanem autónélküli vezetőkre, kerékpárosokra és hatékony tömegközlekedésre van szükségük.

Gálik Györgyi az angol kormány innovációs laborjának, a Future Cities Catapult-nak design kutatója meggyőződésének adott hangot, hogy alapjaiban kell újra gondoljuk mit tartunk fenntarthatónak. Hiszen a vásárolt élelmiszerek 25% -a végül a szemétbe kerül és persze fontos az újrahasznosítás, de a legnagyobb hatást a fogyasztás csökkentésével tudnánk elérni.

Az innováció többé már nem választható és ez a közmű szolgáltatókra is igaz mondta Han Gerrits a KPMG Innovation Factory globális termékvezetője. Diszrupció őket is utolérte és ebben a helyzetben nem lehet a régi szabályokra és szokásokra hagyatkozni, mert a diszrupció éppen ezen keretrendszereket változtatja meg.

A szimpóziumon jelentették be, hogy a Nemzeti Közművek stratégiai partnerséget kötött a finn energetikai társasággal, a Fortummal, azért, hogy a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként országos elektromos autó töltőállomás-hálózat épülhessen ki Magyarországon, annak érdekében, hogy a hagyományos termékein és szolgáltatásain túl megfeleljen a jelen és a jövő elvárásainak és tovább fejlessze 4,2 millió ügyfelének kiszolgálását valamint gazdagítsa az ügyfélélményt országszerte. Az elmúlt időszakban már több töltőt is telepített a társaság saját telephelyein és beindult sok más helyen is a telepítés.

Az országos elektromos autó töltőállomás-hálózat kiépítése mellett a Nemzeti Közművek megkezdi első önkiszolgáló üzemben működő közforgalmú CNG töltőállomásának kivitelezési munkáit. A kúton egy időben két gépjármű töltésére nyílik majd lehetőség. A CNG kút közvetlenül a Ferihegyi repülőtérre vezető út mellett épül Vecsésen. Az új kút elhelyezkedése különösen kedvez a CNG-s személyszállító gépjárművek, taxik, kisbuszok további budapesti terjedésének.

A Nemzeti Közművek a jövő év folyamán új szolgáltatást indít, amelynek keretében a lakosság részére napenergia tárolására alkalmas eszközöket és napelemeket telepít majd. A fotovoltaikus panelek és finanszírozásuk terén 2018-ban komplex megoldással jelentkezik a társaság.

Egységes márkanév alatt a Nemzeti Közművek társaságai

Budapest, 2017. 11. 06. – Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonában lévő áram- és földgázszolgáltató társaságok, valamint leányvállalataik 2017. november 6-ával egységesen, Nemzeti Közművek márkanévvel és egységes arculati megjelenéssel folytatják tevékenységüket.

„A Nemzeti Közművek tulajdonában lévő társaságoknál történő egységes márkanév és arculat bevezetésével a társaság 2015-ös megalakulása óta most értünk el egy olyan mérföldkövet, amely új szimbóluma a társaságcsoport letisztult, átlátható, és országos szintre kiterjesztett működésének. Hisszük, hogy egy ilyen sokrétű, színes cégcsoport esetében az egy irányba haladást, a stratégia megvalósításának támogatását ügyfeleink felé egy egységes márkanév, egységes arculat előre viheti. Az egységes megjelenés stratégiai célkitűzéseinket támogatva egy lépéssel közelebb visz minket ahhoz, hogy a lakosság teljes körű, 21. századi otthonszolgáltatójává váljunk.” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A Nemzeti Közművek cégcsoport több, mint 4,5 millió lakossági és versenypiaci áram- és földgázfogyasztó folyamatos és biztonságos ellátásáról gondoskodik. A Nemzeti Közművek ügyfelei számára a változások elsősorban az ügyfélszolgálatok, az online ügyfélszolgálat, a számlák és a weboldalak arculatában jelennek meg. A társaságcsoport közös weboldalának címe www.nemzetikozmuvek.hu, egyúttal az emailcímek is megváltoztak.

A Nemzeti Közművek egyetemes földgáz- és áramszolgáltatási tevékenységet országosan végez. Ezzel szemben földgázelosztási feladatokat Budapesten és a fővároshoz közeli további 18 településen, míg villamosenergia elosztási tevékenységet Dél-Magyarországon lát el. A Nemzeti Közművek évente többmilliárd forintot fordít elosztó hálózatainak rekonstrukciójára. A társaság továbbá országszerte többszáz település számára biztosítja a közvilágítás-üzemeltetési szolgáltatást.

Mindezen felül a Nemzeti Közművek olyan szolgáltatásokat is biztosít ügyfelei számára, mint a CNG-üzemű gépjárművek, valamint a most induló országos elektromos töltőállomás-hálózat kiépítésével villanyautók üzemanyag-ellátása.

A váltást követően a FŐGÁZ Zrt. neve NKM Földgázszolgáltató Zrt., a DÉMÁSZ Zrt. neve a továbbiakban NKM Áramszolgáltató Zrt lesz és a többi vállalat is jelezni fogja, hogy az NKM Csoport tagja. A cégjogi megnevezés változása mellett szinte mindenütt az egységes Nemzeti Közművek márkával találkozik majd minden ügyfél.

A Nemzeti Közművek novembertől átveszi a Telekom áramfogyasztóit

Budapest, 2017.10.31. – November 1-jétől további, mintegy 60 ezer ügyfél energiaellátását biztosítja a Nemzeti Közművek áramszolgáltatója.

A Magyar Telekom október utolsó napjával megszünteti lakossági villamosenergia-szolgáltatását. A Nemzeti Közműveket választó ügyfelek részére a szolgáltatóváltás egyszerűsített eljárással történik. Az új szerződéskötéssel kapcsolatos adminisztrációt, adategyeztetést a Nemzeti Közművek áramszolgáltató társasága végezte el az új ügyfelek kényelme érdekében.

„A Nemzeti Közművek mindent megtesz azért, hogy az immár 4,3 milliósra bővülő ügyfélkörének nemcsak megbízható és kényelmes kiszolgálást nyújtson, hanem a 21. századi digitális elvárásoknak megfelelően hamarosan új kiegészítő szolgáltatásaival és termékeivel modern otthonszolgáltató legyen,” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A korábban a Magyar Telekommal szerződésben álló ügyfelek túlnyomó többsége a Nemzeti Közműveket választotta villamosenergia-szolgáltatójának. Az energiaszolgáltatással kapcsolatos ügyek intézése során előnyt jelent, hogy az ország közel 300 pontján a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatójával közös ügyfélszolgálati irodákban fogadják az ügyfeleket. Természetesen egyszerűbb online intézni az ügyeket, bármikor, amikor az megfelel. Ugyancsak nap 24 órájában rendelkezésre áll a telefonos ügyfélszolgálat.

„Szeretnénk megköszönni a 60 ezer új ügyfél bizalmát és azt, hogy a Nemzeti Közművek áramszolgáltatóját választották. Azon fogunk dolgozni, hogy ügyfeleink teljes mértékben elégedettek legyenek szolgáltatásunkkal és megháláljuk belénk fektetett bizalmukat.” – mondta Bally Attila, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója 2017. június 1-jén szerezte meg az országos egyetemes szolgáltatói működési engedélyt, amely eredményeként a Nemzeti Közművek villamosenergia-szolgáltatása további 4,5 millió ügyfél számára vált elérhetővé országszerte.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer célja az állami földgáz- és villamosenergia-szolgáltatás teljes körű kialakítása és a hosszú távú, környezettudatos, magas színvonalú energiaszolgáltatás biztosítása az ügyfelek számára.

70 ezer ügyfélnél már újra van áram a vasárnapi vihar után az NKM Áramszolgáltató területén

Szeged, 2017.10.30. – Hajnal óta folyamatosan dolgoznak az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai a vihar okozta károk helyreállításán. A középfeszültségen jelentkező hibák több mint háromnegyedét már sikerült megjavítani, a kisfeszültségen keletkezett problémák száma azonban olyan mértékű, hogy a teljes helyreállítás több napot is igénybe vehet.

A Nemzeti Közművek villamosenergia-hálózati elosztó társaságát alvállalkozói partnerei is segítik a szolgáltatás helyreállításban. A gallyazást végző partnerek most a leszakadt ágak és hálózatra dőlt fák eltávolításával segítik a villamos szakemberek és a katasztrófavédelem munkáját a tömeges üzemzavar felszámolásában. Hálózatszerelő partnerei pedig a hálózati helyreállítási munkákban, oszlopcserékben vesznek részt. A középfeszültségen keletkezett hibák felszámolása jól halad, a legkritikusabb időszakban egy időben 85 ezer ügyfélnél szűnt meg az áramszolgáltatás, hétfőn kora délutánra ez a szám 13 ezer alá csökkent. Jelenleg Kecskemét térségében 9500 ügyfélnél szünetel a szolgáltatás. Szeged régióban 2000, Baja régióban 1000 körüli a villamosenergia-szolgáltatásból kiesett ügyfelek száma. A vasárnapi orkán erejű széllel érkezett vihar Kecskemét, Baja és Szeged térségét érintette leginkább. 20 villanyoszlop dőlt ki és megszámlálhatatlan helyen zuhant fa vagy faág a villamos hálózatra. Az áramszolgáltató átcsoportosította szerelőit valamint az előre tervezett munkáit és külső vállalkozó partnerei bevonásával minden erőforrást a hibafeltárásra és a helyreállításra koncentrál. Öttömösön és Ruzsán aggregátort biztosított az NKM Áramhálózati Kft. az áramellátáshoz. A telefonos ügyfélszolgálaton is megemelt létszámmal fogadják a bejelentéseket. Vasárnap délután óta több ezer bejelentés érkezett közvilágítási hibáról és egyedi háztartások áramellátási zavaráról.

Az NKM Áramszolgáltató köszöni ügyfelei türelmét és megértését, alvállalkozó partnerei, az önkormányzatok és a katasztrófavédelem együttműködését a hálózati károk felszámolásában!

 

Megerősített szerelőcsapatok dolgoznak a vihar okozta üzemzavar helyreállításán

Szeged, 2017.10.30. – Az NKM Áramhálózati Kft. átcsoportosította szerelőit és behívta külső partnereit is, hogy mielőbb felszámolja a szolgáltatási területén vasárnap kora délután a rendkívüli időjárás okozta üzemzavart.

A rendkívüli, orkán erejű szél országszerte óriási károkat okozott, háztetőket sodort el, épületeket, járműveket tört össze és tartós üzemzavar állt be az áramszolgáltatásban. Az NKM Áramszolgáltató szolgáltatási területén is 100-120 km/h sebességű széllel csapott le a vihar, húsznál több oszlopot döntött ki, tövestől kifordult fákat és a villamoshálózatra zuhant faágakat hagyva maga után. A tömeges üzemzavar Baja, Kecskemét és Szeged térségét érintette legsúlyosabban, több tízezer ügyfélnél szünetelt az áramszolgáltatás.

Munkatársaink azonnal megkezdték a hibák feltárását és ahol lehetett, a javítást is, de az egyre erősödő széllökések újabb és újabb üzemzavart okoztak, sőt az is előfordult, hogy a helyreállítást követően nem sokkal ismételten vezetékszakadást okozott a viharos erejű szél.

Jelenleg több mint 200 szerelő és az NKM Áramszolgáltató más területen dolgozó munkatársa is részt vesz a hibafeltárásban, Bács-Kiskun megyébe például Békés megyéből érkeztek szakemberek, hogy segítsék a helyreállítást. A tömeges üzemzavar teljes felszámolásáig elmaradnak a korábban bejelentett feszültségmentesítéssel járó munkák. A 24 órában hívható telefonos ügyfélszolgálaton megerősített létszámmal fogadják a bejelentéseket tekintettel a jelentősen megnövekedett hívások számára.

Nehezíti a helyreállítást, hogy a vasárnapi vihar rendkívül nagy területen tépázta meg a villamoshálózatot és a meteorológiai előrejelzés szerint hétfőn is számítani lehet erős széllökésekre, így a javítás akár több napig is elhúzódhat. A legkritikusabb helyeken az NKM Áramszolgáltató igyekszik aggregátor biztosításával segíteni az áramellátást.

Felhívjuk ügyfeleink figyelmét, hogy a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes! Amennyiben ilyet tapasztalnak, kérjük haladéktalanul hívják a +36 62 565 881 hibabejelentő telefonszámon.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató munkatársai alvállalkozóival és a katasztrófavédelemmel együtt mindent megtesz, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszaálljon a minőségi áramszolgáltatás.

Köszönjük az önkormányzatok, a katasztrófavédelem együttműködését, valamint ügyfeleink türelmét és megértését!

A Nemzeti Közművek a kamarák segítségével hívja fel a figyelmet a villamos hálózat közelében végzett munka veszélyeire

Súlyos, akár halálos kimenetelű balesetek előzhetők meg, ha a villamosvezetékek közelében végzett munkák során a vállalkozások ismerik a lehetséges kockázatokat és betartják a szükséges biztonsági előírásokat. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója a kereskedelmi és iparkamarák segítéségét kérte, hogy minél több vállalkozáshoz eljuttassa a legfontosabb információkat.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató mindent megtesz azért, hogy ne csak saját munkavállalói, hanem alvállalkozói és más vállalatok dolgozói is tökéletesen ismerjék a biztonságos munkavégzés szabályait és tisztában legyenek a baleseti kockázatokkal. A figyelemfelhívásban jó partnerre talált a Nemzeti Közművek a Csongrád, Bács-Kiskun és Békés megyei kereskedelmi és iparkamarákban, amelyek saját honlapjukon, Facebook oldalukon, hírlevelekben, kiadványaikban valamint több ezer kamarai tagnak emailben is eljuttatták az áramszolgáltató biztonsági felhívását. Az együttműködésnek köszönhetően a Nemzeti Közműveknek sikerült a szolgáltatási területén működő építőipari vállalkozások figyelmét ily módon is felhívni a közcélú villamos hálózat közelében végzett munka kockázatára, az áramütés veszélyére és a különböző feszültségszintű hálózatok megközelítési övezeteire.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója prioritásként kezeli a munkabiztonságot, ezért partneri segítséget kínál az érintett vállalatoknak abban, hogy a vállalkozások rendelkezzenek a villamos hálózatok közelében végzett tevékenységre vonatkozó kockázatértékeléssel, valamint a munkavállalóik megismerjék a baleseti veszélyhelyzeteket és a szükséges óvintézkedéseket, hogy senkit se érhessen áramütés.

Már közel 30 ezer LED-es világítótest van a Nemzeti Közművek közvilágítás üzemeltetési portfóliójában

A Nemzeti Közművek közvilágítás üzemeltetési portfóliójába több mint 163 ezer világítótest tartozik, amelyből 2017-re 29 ezer világítótest már LED-es technológiával működik.

A technológiai fejlődésnek és az európai uniós társfinanszírozású projekteknek köszönhetően a LED-es világítótestek alkalmazása rohamos ütemben terjedt el az utóbbi években Magyarországon. 2014 óta dinamikusan növekszik a LED-es világítótestek aránya a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának közvilágítás üzemeltetési portfoliójában is. Mára ez a teljes világítótest állomány ötödét teszi ki. Ezzel – figyelembe véve a közvilágítási üzemeltetési engedélyesek piaci részesedését - az NKM Áramszolgáltató országosan a második helyen áll.

A közvilágítási technológia gyors változását követve - az önkormányzatokkal együttműködésben – az áramszolgáltató folyamatos fejlesztéseket hajtott végre szolgáltatási területén. Az NKM Áramszolgáltató közvilágítással foglalkozó szakemberei az elmúlt években a LED-es világítótestek napi üzemeltetése során szakmai tapasztalataikat jelentős mértékben gyarapították.

A szakértelmet és a megbízható szolgáltatást prioritásként kezelő felelős áramszolgáltató tevékenységét a települési önkormányzatok is elismerik.

Legutóbb Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzat és Békés Város Önkormányzat LED-es világítótesteinek üzemeltetésére és karbantartására kötött megállapodást a Nemzeti Közművek áramszolgáltatója. Az önkormányzati ügyfélkör bizalma töretlen az NKM Áramszolgáltató megbízható közvilágítási szolgáltatásaiban, amelynek garanciája az is, hogy a hagyományos szolgáltatási területen lévő önkormányzatok több mint 90%-a a Nemzeti Közművek áramszolgáltatóját, az NKM Áramszolgáltató-t választotta közvilágítási üzemeltetési szolgáltatójának.

Új vezérigazgató az NKM Áramszolgáltató élén

Bally Attila lett az NKM Áramszolgáltató vezérigazgatója. Kóbor György aki a tulajdonos NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója, a jövőben a cégcsoport most kidolgozott stratégiájának megvalósítására, egy 21. századi, modern, innovatív, digitális otthonszolgáltató létrehozására fókuszál miután a Nemzeti Közművek áramszolgáltatója operatív irányítását átadta Bally Attilának.

Az NKM Áramszolgáltató csoport 2017 februárjában került francia tulajdonból a nemzeti közműszolgáltatási rendszerbe. Az akkor még regionális villamos energia szolgáltató a nyár elején megszerezte az országos egyetemes szolgáltatói engedélyt. Az elmúlt több mint fél év alatt sikerült egy új pályára állítani a céget, amely most már új keretek között szolgálja ki a fogyasztókat.

„Az első időszak feladata az új tulajdonosi és működési rendszerbe történő átállás volt. Ezt a szakaszt sikerrel zárta a cégcsoport. A villamosenergia-szolgáltatói tevékenység országos kiterjesztésével megteremtettük a szabad szolgáltató-választás lehetőségét minden az egyetemes szolgáltatás keretében vételező áramfelhasználó számára, azaz a vállalkozások mellett a lakosságnak is. Ezzel létrejött annak a lehetősége, hogy a fogyasztók egy nemzeti tulajdonú társaságcsoporttól vehessenek igénybe mind a földgáz, mind a villamos energia esetében biztonságos, magas színvonalú szolgáltatást.”- mondta Kóbor György a tulajdonos képviseletében. – „Az NKM Áramszolgáltató elosztási területén megkezdtük a fejlesztések gyorsítását, éppen a napokban adtunk át Kecskeméten új alállomást közel kétmilliárdos beruházásunk eredményeként.”

„A Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának új vezetőjeként első, kiemelt kihívást jelentő feladatom a Magyar Telekom villamos energia ügyfeleinek zökkenőmentes átvétele. Ez fontos erőpróbája az NKM Áramszolgáltató országossá válásának, amellyel folyamatosan halad előre cégcsoportunk.” – jelentette ki Bally Attila, az NKM Áramszolgáltató frissen kinevezett vezérigazgatója.

Az NKM Áramszolgáltató tulajdonosváltása óta eltelt időszakban a társaság jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordított pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében, így összességében 11 milliárd forintos fejlesztés végrehajtását kezdte meg.

Az NKM Áramszolgáltató az ország dél-keleti részén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, illetve Pest megye déli részében mintegy 775 ezer fogyasztót lát el villamos energiával, országosan pedig 300 helyszínen, a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatójával, a FŐGÁZ-zal közös kirendeltségen fogadja az ügyfeleket.

Az NKM Áramszolgáltató elosztó társasága a dél-magyarországi régió 4 megyéjében üzemeltet 32.200 km hosszú villamos hálózatot. A társaság különös figyelmet fordít az elosztási területén található nagyvárosok fejlődésére és biztonságára is, ezért például Kecskeméten, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen és Szegeden a gazdasági fellendülést segítő hálózatbővítések mellett jelentős közvilágítás fejlesztésre és bővítésre is sor kerül az elkövetkezendő években.

Bally Attila 37 éves kereskedelmi szakember, aki eddigi pályafutását az MVM cégcsoportban töltötte, ahol a kereskedelmi szakterületet irányította.

Madárbarát burkolat védi a gólyákat Kocséren

Kocsér község iskolaigazgatója értesítette az áramszolgáltatót arról, hogy áramütés miatt elpusztult egy gólya a település belterületén. A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató gyorsan intézkedett és madárvédő burkolattal látta el a madarak által látogatott helyszínt.

A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató felelős villamosenergia-szolgáltatóként elkötelezett a környezetvédelem mellett. Az áramütés okozta madárelhullások csökkentése érdekében több mint 500 km védőburkolással ellátott, úgynevezett madárvédett hálózat található az NKM Áramszolgáltató szolgáltatási területén. A védendő helyszínekről a nemzeti parkok munkatársaival folyamatos az egyeztetés, de előfordul, hogy az ügyfelek bejelentése alapján kezdődik madárvédő beavatkozás a településeken. Ez történt nemrégiben is, amikor egy fiatal gólyát ért halálos áramütés Kocséren. A község iskolaigazgatója a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójához fordult és a gólyabarátok nevében kért segítséget. Az NKM Áramszolgáltató munkatársai a gyors helyszíni szemlét követően a napokban eleget tettek a kérésnek és a gólyafészek közelében lévő transzformátorállomásokat, valamint a közvetlen megtáplálást ellátó középfeszültségű vezetékeket madárbaráttá tették. A transzformátorállomás védőburkolatot, a vezetékek speciális szigetelést kaptak, ami megakadályozza, hogy a visszatérő madarak érintsék a magasfeszültségű hálózatot.

A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató évente több tízmillió forintot fordít madárvédelemre. 2017-ben 17 helyszínen látják el burkolattal a kijelölt 20 kV-os hálózatszakaszokat és 50 gólyafészek magasító felszerelése szerepel a tervekben.

Kilencedik alkalommal a legjobb márkák között az NKM Áramszolgáltató

A legeredményesebb üzleti márkákat díjazó Business Superbrands Program ismét a legjobbak egyikének minősítette a Nemzeti Közművek áramszolgáltatóját, az NKM Áramszolgáltató-t. A társaság kilencedik alkalommal került a legkiválóbb márkák közé.

Az NKM Áramszolgáltató különösen büszke arra, hogy a legjobbak között lehet, mert a márka elnyerésére nem lehet pályázni, a szakmai bíráló bizottság objektív üzleti adatok alapján, továbbá a jelentős hazai szakmai szervezetek és szövetségek ajánlásainak figyelembevételével évről évre 4000 vállalatot vizsgál meg, hogy a legjobb üzleti értékeket megtalálja. A pénzügyi mutatók és a szakmai megítélés egyaránt szerepel a bírálat során.

Az NKM Áramszolgáltató márkával már kilencedik alkalommal találkoztak a független bírák és választották ismét a legjobb hazai üzleti márkák közé. A Business Superbrands díj újabb odaítélése igazolja a társaság következetes márkaépítésének eredményét. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató a dinamikusan fejlődő „szupermárkák” közé tartozik. A Társaság egy éven át ismét büszkén viseli a legjobbaknak járó Superbrands logót, amely a fogyasztóknak és az üzleti partnereknek is ugyanazt jelenti: a minőség védjegyét.

Kiemelkedő márkákat és követendő példákat akartak felmutatni azok a marketinggel és kommunikációval foglalkozó szakemberek, akik huszonkét éve útjára indították a Nemzetközi Superbrands Programot Nagy-Britanniában.

A legkiválóbb fogyasztói márkákat 1995 óta a Superbrands Program díjazza, az idén tízéves Business Superbrands Program az üzleti szektor (B2B) márkáinak legkiválóbbjait emeli ki. Valamennyi országban kiemelt szerep és felelősség hárul a zsűrire, ezért kizárólag magasan elismert független szaktekintélyek kerülhetnek be a bizottságba.

A kiválasztás folyamata a világban mindenhol egyformán zajlik. A Bisnode adatbázis előzetes szűrését követően értékelik a társaságok korábbi teljesítményeit és a trendeket. A mérleg és eredményadatok vizsgálata a stabilitásra és az eredményességre világít rá. De áttekintik az üzleti vállalkozások online és offline marketing-aktivitásait is. A zsűri végül pontozással dönt arról, mely társaságok a legjobbak a márkaépítés és a piaci szereplés során.

Korszerű alállomás építésével segíti a Nemzeti Közművek Kecskemét déli ipari területeinek fejlődését

Csaknem két milliárd forintos saját beruházással építette fel a Nemzeti Közművek villamoshálózati elosztó társasága, az NKM Áramhálózati Kft. Kecskemét Kósafalu városrész közelében azt az új alállomást, amely a déli ipari területen működő nagyvállalkozások dinamikus növekedéséhez biztosítja a villamosenergiát.

„Mindig öröm számunkra, ha elkészül egy újabb, korszerű energetikai fejlesztésünk, azonban nemzeti tulajdonú társaságként külön büszkeséggel tölt el minket, ha beruházásainkkal partnerek lehetünk egy-egy település gazdaságfejlesztési törekvéseinek megvalósításában. Kecskemét városvezetésével is vannak még közösen megvalósítható terveink.” – mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató vezérigazgatója az új alállomás avató ünnepségén.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató és Kecskemét városvezetése évek óta közösen dolgoznak azon, hogy az energiaszolgáltató a lakosságot és a folyamatosan bővülő gazdaság szereplőit egyaránt magas szinten szolgálja ki villamosenergiával. Közel egy milliárd forintos saját beruházásával alig egy év alatt 2016 szeptemberében elkészült a Szultán utcai alállomás bővítése, amely megbízható energetikai hátteret nyújt az egyre növekvő számú ipari fogyasztó valamint a kecskeméti háztartások ellátásához. A Nemzeti Közművek és a város tavasszal megállapodott egy 2022-ig tartó közvilágítás fejlesztési programról, ami azt jelenti, hogy folyamatos ütemezéssel valósul meg az egyes városrészekben a közvilágítás kiépítése. Az NKM Áramszolgáltató hálózati elosztó társasága vállalta, hogy 2017-ben saját költségén 18 km hosszan megépíti a közvilágítási kapcsolószálat, amely mentén már ebben az évben újabb 244 db lámpa lesz felszerelhető.

Kecskemét déli ipari területén a vállalkozások rendkívüli mértékű fejlődése többlet energiaigénnyel jelentkezett, amire a gazdaság erősödését és a munkahelyek számának növekedését prioritásként kezelő Nemzeti Közművek egy újabb beruházással reagált. Kecskemét-Kósafalu városrészben 1,9 milliárd forintból 10 hónap alatt elkészült egy új, 120/22 kV-os alállomás, amelynek jelenlegi teljesítménye tovább bővíthető.

Ez az elosztó 40 MW-os kapacitásával a déli ipari területek energiaellátását fogja biztosítani, így többek között a Mercedesnek beszállító új üzemek, például az SMR lökhárítógyár, Elring Klinger autóipari alkatrészgyártó valamint a Heliport energiaszükségletét is kiszolgálja majd.

Az elkészült villamosműben a legkorszerűbb, az üzembiztonságot magas szinten biztosító és környezettudatos megoldásokat alkalmaztak. A 300 m2-es kapcsolóépületet modern digitális védelmi és irányítástechnikai készülékekkel szerelték fel, az alállomás saját energiafogyasztásának felét a tetejére telepített 16 kW beépített teljesítményű napelemes rendszer fedezi.

Az új alállomás területének kedvezőtlen talajadottságai miatt az építés során különleges egyedi megoldásra került sor, a berendezéseket 11,5 méter mélyre fúrt 742 db cölöpön helyezték el.

A Nemzeti Közművek büszke arra, hogy ezzel az újabb beruházással hozzájárulhat Kecskemét dinamikus gazdaságfejlesztési elképzeléseinek megvalósításához, a munkahelyek számának növeléséhez és a vállalkozások további bővüléséhez.

Közös ügyfélszolgálaton intézhetik áram-és gázügyeiket a Nemzeti Közművek fogyasztói Hódmezővásárhelyen

A fogyasztók áram-és földgázszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket ezentúl egy, közös ügyfélszolgálati irodában intézhetik Hódmezővásárhelyen, ugyanis a Nemzeti Közművek földgázszolgáltatójának és áramszolgáltatójának ügyfélszolgálata beköltözött a belvárosba.

Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója tavasszal megállapodott Hódmezővásárhely vezetőivel, hogy együttműködnek a lakosság minőségi kiszolgálásában. Első lépésként, annak érdekében, hogy Hódmezővásárhelyen magas színvonalú legyen a közvilágítás, az NKM Áramszolgáltató Zrt. saját forrásból, az önkormányzattal egyeztetve, több helyszínen végzett minőségjavító beruházást. A Hódmezővásárhelyi Önkormányzattal egyeztetett területen teljes felújítás történt.

Mi, a Nemzeti Közműveknél azt szeretnénk, ha az itt élők és a települési önkormányzat vezetői is úgy éreznénk, mi nem csak gázt és áramot adunk, hanem valódi szolgáltatóként, magas szinten látjuk el ügyfeleinket. Hódmezővásárhelyen valósult meg az országban először, hogy a két szolgáltató már egy arculattal, a Nemzeti Közművek egységes márka alatt jelenik meg. Ezt még ebben az évben szeretnénk országszerte megvalósítani. - mondta az új iroda megnyitóján Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató vezérigazgatója.

Az önkormányzati vezetők és a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatójának közös megállapodása fókuszában az állt, hogy minden tervezett változás a helyben élő ügyfelek érdekét szolgálja. Az ígéretnek megfelelően augusztus végén a Nemzeti Közművek ügyfélszolgálata a belvárosba, a Hódmezővásárhelyi Önkormányzat Lakosságszolgálati Irodájába, a Kossuth tér 1. szám alá költözött.

A Hódmezővásárhelyen működő Lakosságszolgálati Iroda koncepciójával könnyen tudott azonosulni a Nemzeti Közművek, hiszen a társaság számára is kiemelt cél, hogy az ügyfelek minél kényelmesebben, minél komplexebb megoldást kapjanak ügyeik intézése során.

A Lakosságszolgálati Iroda központi elhelyezkedése és a jó parkolási lehetőség a korábbinál gyorsabbá teszi a Nemzeti Közművekhez tartozó FŐGÁZ és NKM Áramszolgáltató fogyasztói számára az ügyintézést. Az ügyfélszolgálat munkatársai a hét minden munkanapján megemelt létszámmal, a korábbi 3 pult helyett már 4 munkaállomásnál fogadják az ügyintézésre érkezőket.

Az új, Hódmezővásárhely belvárosában működő irodában az ügyintézés teljes körű, a vásárhelyiek ügyfélhívóval ellátott, kényelmes ügyféltérben kaphatnak választ a földgáz-és villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatos kérdéseikre, legyen szó szerződésről, számlázásról, csatlakozásról vagy teljesítménybővítésről. A Hódmezővásárhelyen és környékén élők kényelmét szolgálja az is, hogy ezután egy ingatlan adásvétel esetén az átírások egy helyen, gyorsan megtörténnek. A Nemzeti Közművek a földgázszolgáltatás után június 1-jétől az áramszolgáltatását is országosan elérhetővé tette további négy és félmillió ügyfél számára. A fogyasztók természetesen az új irodában is kezdeményezhetik a villamosenergia-szolgáltató váltást.

A Nemzeti Közművek földgáz- és áramszolgáltatójának ügyfélszolgálatának nyitva tartási ideje a Kossuth tér 1. szám alatt:

Hétfő: 08:00-20:00

Kedd: 08:00-14:00

Szerda: 08:00-14:00

Csütörtök: 08:00-14:00

Péntek: 08:00-14:00

Megdőlt az áramfogyasztás idei csúcsa a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójánál

Szeged, 2017.08.04. - A fokozódó hőség miatt csütörtökön megdőlt az idei fogyasztási csúcs a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójánál. Az idei nyár legmelegebb hetében a Nemzeti Közművek ügyfeleinek napi fogyasztása több volt, mint amennyi villamos energiát egy 6000 fős településen használnak éves szinten, például a Bács-Kiskun megyei Izsákon. Idén január 11-én mérték ezt megelőzően a legnagyobb fogyasztást, amikor az átlaghőmérséklet mínusz 8 fok alatt volt. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója felkészült a megnövekedett terhelésre, a fejlesztéseknek köszönhetően a legkorszerűbb berendezésekkel látja el az ügyfeleket villamos energiával.

Az elmúlt napok egyre forróbb nappalai és éjszakái egy újabb kiugró áramfelhasználást hoztak. Augusztus 3-án az év legnagyobb fogyasztását regisztrálták az áramszolgáltató munkatársai 16.120 MWh-val, amely csaknem 300 MWh-tal haladja meg a január elején regisztrált kiugró értéket, és majd 800 MWh-val több a 2016-os nyári fogyasztási csúcsnál.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatójánál a tapasztalatok szerint egy átlagos nyári napon 12.500 MWh a fogyasztás. Ez a hazai összes áramfogyasztás több mint 12%-a. Munkanapokon magasabb, a hétvégén általában alacsonyabb a fogyasztás, ami elsősorban a hőségben nagy számban működő légkondicionáló berendezésnek köszönhető. Ebben az évben eddig a csúcsot egy január eleji nap jelentette, amikor a -8 fokos átlaghőmérséklet miatt nőtt meg a villamosenergia-igény.

Bár nyáron, a tartós hőségben a klímaberendezések, ventillátorok és hűtőszekrények folyamatos használatával valóban megnövekszik a villamosenergia-fogyasztás, de ez általában rövid időszakokra korlátozódik. Télen a fűtési rendszerek keringtető szivattyúi és a rásegítő villamos fűtőtestek fogyasztása okozhatja a kiugró fogyasztást, de természetesen világításra is több villamos energiát fordítunk ilyenkor. Érdekes tapasztalat, hogy a fogyasztás növekedése nem esik teljesen egybe a hőmérséklet növekedésével illetve csökkenésével, hanem inkább kis csúszással követi azt.

Az utóbbi napokban az emelkedő átlaghőmérséklet miatt folyamatosan növekedett a villamosenergia-felhasználás. Az előző héthez képest már 14% feletti az emelkedés, így a hosszantartó hőség miatt a hétvégén akár újabb fogyasztási rekord is lehet. A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója felkészült a megnövekedett terhelésre, a fejlesztéseknek köszönhetően a legkorszerűbb berendezésekkel látja el az ügyfeleket villamos energiával. A minőségi szolgáltatást az új beruházások mellett a hálózati berendezések folyamatos karbantartása szavatolja.

Villany és gáz egy helyen Szentesen

Szeged, 2017.08.03. - A Nemzeti Közművek ügyfelei kényelmesen, egy helyszínen intézhetik augusztus elsejétől villany és a gázszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket Szentesen. A közös ügyfélszolgálati irodában a szentesi vagy Szentes környéki lakók nem csak a helyi fogyasztási helyeiket érintő ügyekben kapnak megoldást, de akár az ország más pontján lévő ingatlanjaik energiaszolgáltatással kapcsolatos ügyeiket is intézhetik, ha a Nemzeti Közműveket választják.

A lakosság számára gyorsabbá és kényelmesebbé válik az energiaszolgáltatókkal történő ügyintézés, mert már Szentesen is közös irodában fogadja a szentesi és Szentes környéki ügyfeleket a Nemzeti Közművek áram- és gázszolgáltatója. Szentesen, az áramszolgáltató megszokott helyszínén, az Ady Endre utca 38. szám alatt augusztus elsejétől már nem csak a villamosenergia-szolgáltatással kapcsolatos ügyeket lehet intézni, hanem a gázszolgáltatáshoz kapcsolódókat is. A nyitva tartás is módosul, az áramszolgáltató munkatársai augusztus első napjával kezdődően csütörtökön délután 14-től 18 óráig, pénteken reggel 8 órától 12 óráig fogadják a szentesieket. A gázszolgáltatással kapcsolatos ügyek intézésére hétfőn 8-12 óráig és szerdán 8-18 óráig lesz lehetőség.

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója június 1-jétől további négy és félmillió ügyfél számára érhető el országszerte, a szolgáltató váltás természetesen az ügyfélszolgálati irodákban is kezdeményezhető.

A Nemzeti Közművek készen áll a Telekom áramfogyasztóinak átvételére

A Nemzeti Közművek országos áramszolgáltatási üzletága felkészült a Magyar Telekom Nyrt. lakossági villamos energia felhasználóinak átvételére. A Magyar Telekom Nyrt. 2017. november 1-jétől megszünteti a lakossági villamosenergia-szolgáltatását. Amennyiben a felhasználók az NKM Áramszolgáltató Zrt. villamos energia szolgáltatását szeretnék igénybe venni ettől az időponttól, úgy a szolgáltatóváltás egyszerűsített eljárással megtörténik.

Az NKM Áramszolgáltató Zrt., mint a Nemzeti Közművek áramszolgáltatói tevékenységét ellátó társasága már országos hatályú tevékenységet végez. Ezzel lehetővé vált, hogy a lakossági ügyfelek, valamint a kis- és közepes vállalkozások egy kézben tudják tartani áram-, valamint a FŐGÁZ Zrt. ellátásán keresztül a földgáz szolgáltatással kapcsolatos ügyeiket. A Nemzeti Közművek felkészült arra, hogy a villamosenergia szolgáltatását megszüntető Telekom lakossági villamos energia felhasználóinak is immár a nemzeti közműszolgáltatási rendszer keretein belül magas szinten biztosítsa az áramszolgáltatást és várja, hogy november 1-jétől új ügyfeleit üdvözölhesse.

Büszkék vagyunk kajakosainkra

Szeged, 2017.07.20. – A Nemzeti Közművek büszke, hogy támogatóként részese lehet annak a páratlan eredménynek, amelyet az NKM Áramszolgáltató Szeged Vízisport Egyesület sportolói elértek a Plovdivban rendezett kajak-kenu és parakenu bajnokságon. Az EB sikere mellett most már az is biztos, a világbajnokságon is ott lesznek az egyesület kajakosai, Birkás Balázs és Medveczky Erika.

A versenyzők öt arany- és egy bronzérmet gyűjtöttek a Plovdivban rendezett kontinensviadalon. Kajak-kenu versenyzőink szenzációsan szerepeltek, Nádas Bence két számban is győzött, Medveczky Erika, Birkás Balázs és Suba Róbert egy-egy arany éremmel térhet haza Bulgáriából, utóbbi versenyzőnk még egy bronzzal is kiegészítette a termést. Varga Katalin paraversenyzőnk 5. helyezést ért el. Gratulálunk versenyzőinknek, a Nemzeti Közművek a vízisportok elkötelezett támogatójaként nagyra értékeli a kitartó munkát és büszke a sportolók sikerére!

Ifjú kajakosaink Birkás Balázs és Medveczky Erika pedig újabb ígéretes szerepléséért szorítunk, hiszen a szolnoki világbajnoki szétlövésen remek lapátolást bemutatva mindketten legyőzték riválisaikat és az EB győzelmek után bebiztosították helyüket az augusztus végi racicei világbajnokságra. Szurkolunk nekik és a magyar csapatnak!

A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója tizenhat éve vállalt elkötelezettséget névadó szponzorként a vízisport támogatása mellett. A tavaly decemberben aláírt újabb támogatási szerződés a 2020-as olimpiáig biztosítja a Dél-Alföld legsikeresebb klubja, az NKM Áramszolgáltató Szeged VE sportolói számára a felkészülés anyagi biztonságát, a sportvezetők és az edzők számára pedig szakmai koncepciójuk megvalósítását. A Nemzeti Közművek a tehetséggondozás fontosságát is szem előtt tartja, mert a rendszeres sport és a motiváló közösség egészséges testi-lelki kondíciót biztosít a fiataloknak. Kiváló élsportolóink mellett a Nemzeti Közművek áramszolgáltató társaságának támogatásával több száz fiatal kajakos, kenus, evezős száll vízre naponta az Egyesület tagjaként, közülük sokaknak egyszer majd ugyanúgy szólhat a nemzeti Himnusz, mint Európa, világ- és olimpiai bajnokainknak.

Öt új életmentő defibrillátor készülék a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójánál, az NKM Áramszolgáltató-nál

Szeged, 2017.07.14. - A Nemzeti Közművek áramszolgáltatója, az NKM Áramszolgáltató öt új defibrillátort helyezett el a szegedi, bajai, békéscsabai és kecskeméti telephelyein. A korszerű készülékek az ügyfelek és a társaság dolgozói számára is könnyen elérhetők, ha életmentő beavatkozásra van szükség.

Az NKM Áramszolgáltató épületeiben, az irodák és az ügyfélszolgálatok közelében, olyan félautomata defibrillátorokat szerelt fel, amelyek laikusok számára is könnyen használhatók. Hirtelen szívhalál gyanúja esetén azok is bátran megkezdhetik a készülékkel az újraélesztést, akik korábban még sosem láttak ilyet. Az eszköz hangos és egyértelmű utasításokkal segíti az életmentést. Hirtelen szívmegállás miatt Magyarországon évente 20-25 ezer ember hal meg, közel harmaduk utcán vagy nyilvános helyen lesz rosszul, az életmentő beavatkozásra mindössze 3-5 perc áll rendelkezésre. Ezzel a beruházással a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató-nál már összesen hat defibrillátor nyújt nagyobb biztonságot és az újraélesztés lehetőségét a munkavállalóknak, az ügyfeleknek és azoknak, akiket az épületek környezetében ér a rosszullét.

Az életmentő defibrillátorok helye:

· NKM Áramszolgáltató Zrt. Irodaépület, Szeged, Klauzál tér 9.

· NKM ÁRAM CSOPORT Irodaépület, Szeged, Pulz utca 42.

· NKM ÁRAM CSOPORT Irodaépület, Baja, Bajcsy Zsilinszky. u. 6.

· NKM ÁRAM CSOPORT Irodaépület, Kecskemét, Szultán u. Szultán u. 2 - 4.

· NKM ÁRAM CSOPORT Irodaépület, Békéscsaba, Andrássy u. 46.

Az NKM Áramszolgáltató az első újraélesztő készüléket két éve vásárolta, amely Szegeden, a Kossuth L. sgt. 64-66. szám alatt, az ügyfélszolgálat szomszédságában lévő irodaépületben van, ez szerepel Csongrád megye egyre bővülő defibrillátor térképén is.

163 millió forintos beruházással járul hozzá Mórahalom fejlődéséhez a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató

Szeged, 2017. 07. 06. – A Nemzeti Közművek villamosenergia-elosztó társasága, az NKM Áramhálózati Kft. jelentős beruházásokkal bővíti a hálózatot Mórahalmon és a légvezetékek földkábeles cseréjével támogatja a település Zöldváros programjának megvalósítását.

A Nemzeti Közművek tagjaként az NKM Áramszolgáltató saját eszközeivel támogatja a települések környezetbarát elképzeléseit, így Mórahalmon a légvezetékek földkábelre történő cseréjével járul hozzá a Zöldváros Program megvalósításához. A villamosvezetékek föld alá helyezésével növelhető az üzembiztonság, amely egyben a madárvédelem érdekében is jelentős lépésnek számít.

„Mórahalom városa kiemelkedő ütemben fejlődik, amely az itt élő ügyfeleink elkötelezettségét dícséri, és amelyet felelős nagyvállalatként a jövőben is szeretnénk támogatni, akár technológiai megoldásokról beszélünk, akár a város közéletét meghatározó színvonalas programokról, eseményekről. ”- mondta Kóbor György, az NKM Nemzeti Közművek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató vezérigazgatója.

Mórahalom dinamikus fejlődésének eredményeként egyre növekszik a város villamos energia igénye. A helyi kis- és középvállalkozások bővüléséhez és a város lakóinak magas színvonalú villamosenergia-ellátásához saját forrásból, ám az önkormányzattal egyeztetve, több helyszínen minőségjavító beruházást végez az NKM Áramhálózati Kft. 2017-ben. A Kissori út mellett épülő lakóparkban 45 millió forint értékben épül új villamoshálózat 41 ingatlan számára, és megkezdődik a közvilágítás kiépítésének tervezési munkája is. A Termálfürdő lakóparkban a beköltözők számával párhuzamosan szintén növekszik a villamosenergia-igény, amelyet az NKM Áramszolgáltató a hálózat bővítésével szolgál ki. Az Erzsébet-fürdő további bővítéséhez megbízható, minőségi energiaháttér kialakítását vállalta a Nemzeti Közművek villamosenergia-elosztó társasága.

Az önkormányzattal történt egyeztetés értelmében, még ebben az évben megtörténik az új városközpontot érintő kisfeszültségű légkábelek korszerű földkábelre történő cseréje illetve az István király körúton a középfeszültségű hálózat föld alá helyezése szerepel az idei tervek között. A mórahalmi önkormányzat a lakosság biztonsága érdekében a Móradomb körút közvilágításának megépítését tervezi, amelynek megvalósításához szükséges előkészületek ugyancsak megkezdődtek.

Tanpályán gyakorolhatnak az NKM Áramszolgáltató szerelői Baján is

Szeged, 2017.06.30. – Baján építette meg harmadik tanpályáját a Nemzeti Közművek részeként működő NKM Áramszolgáltató. A 31 millió forintból megvalósult oktatópálya egyszerre szolgálja a villamos ipar innovatív megoldásainak elsajátítását és a munkabiztonságot.

Baján a Szegedi úton, a 120/35/20 kV-os alállomás mellett kialakított villamos ipari tanpálya a szegedi és békéscsabai mellett az NKM Áramszolgáltató harmadik speciális létesítménye. Megépítésével az volt a cél, hogy a társaság munkatársai a legkorszerűbb körülmények között ismerkedjenek meg a szakma legfrissebb innovatív megoldásaival, az új ipari technológiával és biztonságos helyzetben gyakorolják az áramszolgáltatás folyamatos biztosításához szükséges szakmai fogásokat, valamint a technológiai-és munkabiztonsági előírásokat. A szerelők a tanpályán kialakított kis- és középfeszültségű kábelhálózaton és szabadvezeték hálózaton, transzformátor állomásokon, valamint középfeszültségű kapcsoló berendezéseken és kisfeszültségű mérőhelyeken tudnak gyakorolni.

A hálózati szerelőknek továbbá lehetőségük van kipróbálni a 20.000 Volt feszültség alatti munkavégzést szabadvezetéken és kábelen, valamint a mérőhelyen végzett beavatkozásokat. A feszültség alatti munkavégzéssel az egyes munkafázisok sokkal gyorsabban elvégezhetők a hálózaton, így az áramszolgáltatás akár szerelés, akár karbantartás közben zavartalanul biztosított az ügyfelek számára.

Az oktatópálya egyes elemein nem csak az NKM Áramszolgáltató szerelői gyakorolnak, a társaság saját hálózatszerelő utánpótlást nevelő programjában, a Jedlik Ányos Szerelői Utánpótlás Programban tanuló fiatal villanyszerelők is biztonságos körülmények között sajátíthatják el a szakma legfontosabb gyakorlati tudnivalóit felkészült mentoraik felügyelete mellett. A bajai tanpályán az NKM Áramszolgáltató lehetőséget biztosít arra is, hogy akár saját alvállalkozói vagy más hasonló szakmák képviselői, például kábeltévé szerelők megtanulják, és készség szintűvé tegyék a feszültség alatti biztonságos munkavégzés szabályait.

A Nemzeti Közművek tagjaként az NKM Áramszolgáltató mindent megtesz azért, hogy munkatársai megismerjék a villamos ipar új technológiáit és a villanyszerelőik saját és az üzembiztonság szem előtt tartásával végezzék felelősségteljes munkájukat a jövőben is. A Nemzeti Közművek elosztó társasága folyamatosan bővíti az együttműködést a villamos ipari szakképző- és felsőoktatási intézményekkel, ami hosszútávon biztosítja a szerelő-technikus-mérnök életpályamodell megvalósulását a Társaságcsoporton belül.

A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató együttműködési megállapodást írt alá az Óbudai Egyetemmel

Szeged-Budapest, 2017.06.26. – Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Közművek villamoshálózati elosztó társasága és az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara, amelynek értelmében a duális villamosmérnöki képzést választó hallgatók ezután az NKM Áramhálózati Kft.-t is választhatják egyetemi gyakorlatuk helyszíneként. 2017 őszétől az egyetem hat karán, így a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon is indul duális képzés, összesen több mint 200 helyre jelentkezhetnek a középiskolai tanulmányaikat befejezők.

„A felsőoktatási intézmény és a Nemzeti Közművek részeként működő hálózati elosztó partnersége a duális felsőoktatásban közös érdek, amellyel a szakmai utánpótlás biztosítása érdekében a villamosmérnökök magas színvonalú és iparág-centrikus képzésében is részt vállal a Társaság.” – mondta Kóbor György a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató vezérigazgatója.

Az együttműködés értelmében az egyetem villamosmérnök alap- és mesterképzési szakán tanuló hallgatók az NKM Áramhálózati Kft.-nél mint külső gyakorlóhelyen tölthetik el szakmai gyakorlatukat. Ezalatt a diákoknak alkalmuk lesz arra, hogy a szakképzettségüknek megfelelő munkahelyen és munkakörben összekapcsolják az elméleti és gyakorlati tudást. Ezen kívül jártasságot szerezhetnek leendő szakmájuk anyag-, eszköz- és technológia ismeretében is. A nagyvállalati szervezetben eltöltött hetek alkalmat teremtenek az egyetemi hallgatóknak arra is, hogy személyesen megtapasztalják, mit jelent az egyes munkafolyamatokban az együttműködés, a problémamegoldás, a helyzetfelismerés, ami összességében fejleszti az innovációs készségüket is.

Az NKM Áramszolgáltató hálózati elosztó társasága nem csupán a gyakorlati idejük alatt segíti a diákokat, a vállalat munkatársai a kiválasztott fiatalokat mentorként is támogatják tanulmányaik és diplomamunkájuk elkészítése során, sikeres diplomázást követően a legjobbaknak pedig munkalehetőséget is kínál a Társaság.

„Az Óbudai Egyetem elkötelezett a gyakorlatorientált oktatás mellett, folyamatosan bővül az együttműködő partnercégek sora, hogy a hallgatóink erős szakmai tapasztalattal és magabiztosan léphessenek a munkaerőpiacra. A duális képzés alapcélja az, hogy a diplomaszerzés pillanatában már több éves munkatapasztalattal rendelkezzenek a végzett egyetemisták” – mondta Prof. Dr. Vajda István, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karának dékánja.

A duális képzés az egyetem székesfehérvári Alba Regia Műszaki Karán három éve indult, ez év szeptembertől már mind a hat karon, így a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karon is lehetőség nyílik duális képzési formát választani. Összesen 209 gyakorlati hely áll rendelkezésre a duális képzést választó diákok számára.

A program kezdeti eredményei biztatók, a tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy ebben a képzéstípusban részt vevő hallgatók átlagosan egy érdemjeggyel jobbat érnek el a hagyományos képzésben tanuló társaiknál, több kreditet vesznek fel és teljesítenek.

A Nemzeti Közművek lesz a FŐGÁZ tulajdonosa

Budapest, 2017.06.13. - Megváltozik a nemzeti közműszolgáltatási rendszert irányító társaság neve és struktúrája az országos földgáz- és villamosenergia-szolgáltató társaságok tevékenységének összehangolása érdekében. A FŐGÁZ Zrt. és leányvállalatai 100%-ban az NKM Nemzeti Közművek Zrt. tulajdonába kerülnek. A tranzakció sorozatot követően a FŐGÁZ-t és az NKM Áramszolgáltató-t tulajdonló Nemzeti Közművek tulajdonosa a Magyar Állam, az MFB és az MVM lesz. Az új szerkezeti felépítés lehetővé teszi a piaci alapokon megszervezett, hosszútávon fenntartható módon működő és az ellátás biztonságát fokozó nemzeti közműszolgáltatási rendszer továbbfejlesztését.

„A jelenlegi lépésekkel tovább erősödő, immáron új néven működő Nemzeti Közművek hosszú távú célja, hogy szolgáltatás portfóliójának fokozatos fejlesztésével a lakosság teljes körű otthonszolgáltatójává váljon. Azzal, hogy a FŐGÁZ a Nemzeti Közművek teljes értékű tagjává válik, illetve az NKM Áramszolgáltató villamosenergia-szolgáltatói tevékenysége országossá bővült, minden ügyfél számára jó lehetőséget biztosítunk arra, hogy egy kézben tarthassa a villamos energia és földgáz szolgáltatással kapcsolatos ügyeit.” – mondta Kóbor György, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója.

A Kormány rendeletével nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítette, hogy az ENKSZ Zrt. – amelynek új neve, NKM Nemzeti Közművek Zrt. – apport útján megszerezze az MFB Zrt. tulajdonában álló Főgáz Zrt. részvények 100%-át. Mindez lehetővé teszi, hogy 2017. június végére megváltozzon a nemzeti közműszolgáltatási rendszert irányító társaság tulajdonosi struktúrája az országos földgáz- és villamosenergia-szolgáltató társaságok tevékenységének összehangolása érdekében.

A tranzakcióra a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az engedélyt megadta. Az apport június végi zárását követően az NKM Nemzeti Közművek Zrt. lesz a FŐGÁZ és az NKM Áramszolgáltató 100%-os tulajdonosa. A tranzakció sorozattal a társaság tulajdonosi szerkezete is átalakul, a Nemzeti Közművek tulajdonosai 50%-ban a Magyar Állam és az MFB Zrt., illetve 50 %-ban az MVM Zrt. lesz. A Nemzeti Közművek továbbra is önállóan gazdálkodó és piaci jelenléttel működik a magyar energiapiacon.

Az új szerkezeti felépítés lehetővé teszi a piaci alapokon megszervezett, hosszútávon fenntartható módon működő és az ellátás biztonságát erősítő nemzeti közműszolgáltatási rendszer továbbfejlesztését. A FŐGÁZ jelenleg 3,4 millió lakossági földgázfogyasztó ellátásáról gondoskodik. Míg a földgáz területén megvalósult a nemzeti közműszolgáltatás teljes körű kialakítása, addig az NKM Áramszolgáltató a napokban szerezte meg országos egyetemes szolgáltatói engedélyét. Ezzel a nemzeti villamosenergia-szolgáltatás további négy és félmillió ügyfél számára érhető el országszerte.

Elindult a Nemzeti Közművek országos áramszolgáltatása

Budapest, 2017.06.01.– A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató országos egyetemes szolgáltatói engedélyt szerzett, ezzel június 1-jétől az NKM Áramszolgáltató villamosenergia-szolgáltatása további négy és félmillió ügyfél számára érhető el országszerte. Mostantól bárki számára lehetővé válik, hogy egy helyen intézhesse gáz- és áramügyeit. Az egyszerűsített szolgáltató-váltás kezdeményezhető személyesen, vagy akár telefonon is.

,„A villamosenergia-szolgáltatói tevékenység országos kiterjesztésével meg tudjuk teremteni a szabad szolgáltató-választás lehetőségét minden az egyetemes szolgáltatás keretében vételező áramfelhasználó számára. Ezzel a lépésünkkel a lakossági ügyfeleknek, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára is jó lehetőséget biztosítunk arra, hogy egy kézben tarthassák a villamos energia és földgáz szolgáltatással kapcsolatos ügyeiket. A Nemzeti Közművek hatékonyan és versenyképesen működik a többi szolgáltatóval folyó versenyben, és az egyes fogyasztói igényeket a lehető legteljesebb körben elégíti ki különböző energetikai és kapcsolódó termékek és szolgáltatások révén, figyelemmel az európai energetikai kihívásokra és a környezettudatosságra. A Nemzeti Közművek hosszú távú célja, hogy szolgáltatás portfóliójának fokozatos fejlesztésével a lakosság teljes körű otthonszolgáltatójává váljon” – mondta Kóbor György, a Nemzeti Közművek elnök-vezérigazgatója.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal a márciusban beadott országos egyetemes szolgáltatói engedély-kérelem kapcsán hozott határozata alapján az NKM Áramszolgáltató országosan 300 helyszínen, a FŐGÁZ-zal közös kirendeltségen fogadhatja az ügyfeleket. A Nemzeti Közművek társaságain keresztül a hazai energetikai szektor legjelentősebb végfelhasználói ügyfélportfóliójával rendelkező szereplője, lakossági ellátásban a földgáz területén mintegy 3,4 millió, míg villamos energia területen 775 ezer ügyfelet ér el közvetlenül, amely most országosra bővült.

A szolgáltatóváltáshoz mindössze két dokumentumot, egy igénybejelentő nyomtatványt és a kereskedői szerződés felmondásához szükséges meghatalmazást kell kitölteni, hiszen az NKM Áramszolgáltató minden adminisztrációs feladatot elvégez a fogyasztók helyett, így az átlépés folyamata a törvényi előírásoknak megfelelően a legrövidebb időn belül történhet meg. A szolgáltatóváltás kezdeményezhető személyesen – országosan 300 helyszínen –, vagy akár telefonon is az NKM Áramszolgáltató 0-24 óráig hívható, 06-62-565-600 számon elérhető e-vonalán. Ez utóbbi esetben az új szerződést a társaság levélben küldi meg az ügyfelek részére. További információk a társaság weboldalán, a www.nkmaram.hu/szolgaltatovaltas oldalon érhetők el.

2017. február 1-jén az ENKSZ Zrt. megvásárolta a közel 1200 főt foglalkoztató, villamos energia egyetemes szolgáltatói és versenypiaci engedélyekkel is rendelkező NKM Áramszolgáltató Zrt. 100 százalékát. Az NKM Áramszolgáltató eddig az ország dél-keleti részén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, illetve Pest megye déli részében mintegy 775 ezer fogyasztót látott el villamos energiával. 32.200 km hosszú villamos hálózatán mindösszesen 11 milliárd forint értékű rekonstrukciós és hálózatfejlesztési beruházások sorát indította el. A társaság különös figyelmet fordít az elosztási területén található nagyvárosok fejlődésére és biztonságára is, ezért például Kecskeméten, Békéscsabán és Hódmezővásárhelyen és Szegeden a gazdasági fellendülést segítő hálózatbővítések mellett jelentős közvilágítás fejlesztésre és bővítésre is sor kerül az elkövetkezendő években.

Az NKM Áramszolgáltató több mint 100 millió forint értékű beruházást tervez a jövő év végéig Kiskunfélegyházán

2017-ben saját forrásból 138 millió forintos hálózatfejlesztést hajt végre a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató Kiskunfélegyházán. A város növekvő energiaigényének kielégítésére már készülnek az újabb tervek, a fejlesztés további több száz millió forintos beruházással valósulhat meg.

A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató partnerként kíván együttműködni Bács-Kiskun megye harmadik legnagyobb településének fejlődésében, ezért 2017-ben saját pénzügyi forrásból 138 millió forint értékű olyan beruházást tervez, amely egyszerre szolgálja a város közép- és kisvállalkozásainak dinamikus fejlődését és a lakosság minőségi energiaellátását. A vállalkozások és a lakosság biztonságos áramellátását szolgálja, hogy a város több utcájában sor kerül a kisfeszültségű hálózat oszlopainak cseréjére. Erről állapodott meg Kóbor György, az NKM Áramszolgáltató vezérigazgatója és Csányi József Kiskunfélegyháza polgármestere.

„Nemzeti közműtársaságként mi is a hosszú távú együttműködésben és a települések gazdasági erősödésében vagyunk érdekeltek. Kiskunfélegyházán és térségében komoly terveink vannak, akár több száz millió forint értékű hálózatfejlesztés is megvalósulhat,amennyiben az egyeztet.” – mondta Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató vezérigazgatója. Kiskunfélegyházán olyan vállalkozások jelentős többletenergia-igényének a tervezése és előkészítése is zajlik, amelyek maguk is munkahelyteremtő fejlesztés előtt állnak. Az egyik helyszínen a 120/20 kV-os alállomásból, 6 km hosszban teljesen új 20 kV-os hálózatot épít ki az NKM Áramszolgáltató annak érdekében, hogy a rendelkezésre álló teljesítményt a jelenleg rendelkezésre álló 0,6MW-ról fokozatosan 6MW-ra növelje.

2020-ig a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató üzemelteti a közvilágítást Kiskunfélegyházán. Az NKM Áramszolgáltató a közvilágítás üzemeltetőjeként kiemelt felelősséggel látja el a közszolgáltatást, munkatársai ütemezetten végzik a közvilágítási berendezések műszaki felülvizsgálatát és ahol szükséges, elvégzik a javítást illetve a cserét. 2017-ben 15 darab közvilágítási kandeláber cseréje szerepel a tervek között, 4,5 mFt értékben. A kiskunfélegyháziak folyamatos és biztonságos villamosenergia-ellátása érdekében az NKM Áramszolgáltató illetve alvállalkozói még ebben az évben is felmérik, hogy hol van olyan növényzet, amely a villamoshálózatot elérve viharos időjárás esetén üzemzavart okozhat. Ezeken a helyszíneken az önkormányzat képviselőivel történt egyeztetés után a megbízott alvállalkozó partnereink szakszerű gallyazást végeznek, mintegy 15 millió forint értékben.

Az NKM Áramszolgáltató közvilágítási hálózatot és kandelábereket újított fel Békéscsabán

Szeged, 2017.05.26. – A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordítandó pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében. Békéscsabán több mint 260 millió forint értékű beruházás történik az év folyamán.

A békéscsabai beruházások egyszerre szolgálják a helyi vállalkozások fejlődését és az energiaellátás minőségi fejlesztését. Az NKM Áramszolgáltató ezek közül alig két hónapon belül teljesítette azt a vállalását, amiről még márciusban állapodtak meg a békéscsabai önkormányzat vezetőivel. A lakosság biztonságérzetét szolgálva a napokban elkészült a Kazinczy lakótelep közvilágítási kábelhálózatának felújítása és már a műszaki átadás is megtörtént. A felújítás csaknem 1000 méter hálózatot érintett, a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató szakemberei a helyszíni felmérések és az önkormányzattal történt egyeztetés után 10 kandelábert és 5 lámpatestet cseréltek ki. A 8,5 millió forint értékű korszerűsítés Békéscsaba, ezen belül különösen a Kazinczy lakótelepen élők közbiztonságát erősíti.

A fejlesztések tovább folytatódnak Békéscsabán, a villamoshálózat bővítése és új transzformátor állomások építése a békéscsabai kis-és középvállalkozások növekvő energiaigényét szolgálja ki a jövőben. Emellett a nemzeti közműtársaság partneri együttműködést vállalt Békéscsaba önkormányzatával az Okos Város Projekt és az E-mobilitás Program elemeinek megvalósításában. Az NKM Áramszolgáltató még ebben az évben saját forrásból elektromos töltőállomást is telepít Békéscsaba belvárosába.

Az NKM Áramszolgáltató évente több tízmillió forintot költ madárvédelemre

Szeged, 2017.05.26. – Speciális hálózati védőszigeteléssel és fészekmagasítók kihelyezésével védi a madarakat az NKM Áramszolgáltató. 2017-ben 17 helyszínen látják el madárvédő burkolattal a 20kV-os hálózatot az áramszolgáltató munkatársai.

A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató felelős villamosenergia-szolgáltatóként elkötelezett a környezetvédelem mellett. Az NKM Áramhálózati Kft. munkatársai a következő napokban Csengődön szerelnek fel egy olyan speciális fészektartót a Dózsa György utcában álló villanyoszlopra, amely megvédi az ott fészekrakásra készülő gólyapárt az áramütéstől. A településre visszatérő madarakra egy helyi lakos hívta fel az NKM Áramszolgáltató munkatársainak figyelmét, akik a Kiskunsági Nemzeti Parkkal együttműködve rövid időn belül intézkedtek a gólyák biztonságos otthonteremtéséről.

Az áramütés okozta madárelhullások csökkentése érdekében már mindennapos az együttműködés a nemzeti parkok szakembereivel és a Magyar Madártani Egyesülettel. Az NKM Áramszolgáltató csatlakozott az „Akadálymentes égbolt” programhoz, amelynek keretében 2020-ig fokozatosan történik a madárvédett hálózat kiépítése. Jelenleg több mint 500 km védőburkolással ellátott, úgynevezett madárvédett hálózat található az NKM Áramszolgáltató szolgáltatási területén. Az új építésű középfeszültségű hálózatok többsége pedig már földkábeles, amely már nem veszélyezteti a madarakat.

A folyamatos egyeztetéseknek köszönhetően a nemzeti parkok munkatársainak javaslata alapján zajlik a megelőző munka: a kijelölt villanyoszlopokra helyeznek el fészektartót, szárnyterelőt és madárkiülőt az áramszolgáltató munkatársai a jövőben, több 10 millió forint értékben. A madarak vonulási irányát figyelembe véve a veszélyes vezetékszakaszok olyan védőszigetelést kapnak, amelyek megakadályozzák, hogy a madarak áramütést szenvedjenek. 2017-ben 17 helyszínen látják el burkolattal a kijelölt 20 kV-os hálózatszakaszokat a szakemberek és 50 gólyafészek magasító felszerelése is szerepel a tervekben.

Az NKM Áramszolgáltató az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálásában működik együtt Hódmezővásárhely Önkormányzatával

 

Szeged, 2017.05.11. – A Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Áramszolgáltató és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata együttműködési megállapodást kötött a hódmezővásárhelyi ügyfelek számára biztosított biztonságos, minőségi áramszolgáltatatást érdekében.

Az egyeztetések eredményeként az NKM Áramszolgáltató saját forrásból végez minőségjavító és felújítási munkákat, elektromos járművek töltésére alkalmas töltőállomást is telepít Hódmezővásárhelyen, valamint az ügyfélszolgálati iroda is új helyszínen, a belvárosban áll az ügyfelek rendelkezésére hamarosan.

„Hódmezővásárhely Önkormányzata és az NKM Áramszolgáltató közös érdeke a hódmezővásárhelyi ügyfelek minél magasabb szintű kiszolgálása. Megállapodtunk arról is, hogy ennek érdekében az NKM Áramszolgáltató ügyfélszolgálati irodája idén a nyár végén beköltözik a belvárosba, a Polgármesteri Hivatal épületébe.” – mondta Kóbor György az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A hódmezővásárhelyiek megfelelő színvonalú villamosenergia-ellátása érdekében saját forrásból, ám az önkormányzattal egyeztetve, több helyszínen minőségjavító beruházást végez az NKM Áramszolgáltató. A közvilágítási hálózat működési színvonalának emelése érdekében 6,5 millió forint értékben közvilágítási célú kábelfelújítás történik a közösen kijelölt lakóterületeken.

A villamosenergia-szolgáltató közreműködik a város közvilágítási berendezéseinek műszaki felmérésében és műszaki-esztétikai állapotuk javításában: ennek során, 2017-ben 28 kandeláber állapotfelmérését végzik el a szakemberek, valamint 74 kandelábert átfestenek és a megrongálódott kandeláberajtókat kicserélik, a hiányzókat pótolják.

Az NKM Áramszolgáltató partnerként kíván csatlakozni a szolgáltatási területén az önkormányzatok e-mobilitási terveihez. Hódmezővásárhelyen ennek első lépéseként a társaság még ebben az évben telepíteni kíván egy elektromos autó-töltőállomást, mihelyt az Önkormányzat kijelöli annak pontos helyszínét.

A hálózat üzembiztonságát szolgáló gallyazás minden évben visszatérő kérdéseket vet fel a szolgáltató és a lakosság között a társaság szolgáltatási területén. Az NKM Áramhálózati Elosztó elhivatottan dolgozik azon, hogy az ügyfeleinek nyújtott áramszolgáltatás még a legviharosabb napokon is folyamatos legyen, és ne alakuljon ki élet- és balesetveszélyes helyzet a villamosvezetékek közelében élők számára. Ezért, azokon a helyeken, ahol az elektromos vezetékek biztonsági övezetébe benőtt fák a zavartalan villamosenergia-ellátást veszélyeztetik, ott elvégzi a szükséges beavatkozásokat.

Hódmezővásárhelyen a jövőben a gallyazás megkezdése előtt legalább 30 nappal az NKM Áramszolgáltató, vagy gallyazó partnere egyeztet az önkormányzat illetékeseivel azokról a helyszínekről és időpontokról, ahol szükségesnek tartja az üzembiztonságot zavaró, veszélyeztető növények eltávolítást.

 

Országos áramszolgáltató indítását tervezi a Nemzeti Közművek

Budapest, 2017.04.05. – Országos egyetemes szolgáltatói engedély-kérelmet nyújtott be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatalhoz az idei évtől a nemzeti közműszolgáltatási rendszerhez tartozó NKM Áramszolgáltató. Pozitív döntés esetén a Nemzeti Közművek villamosenergia-szolgáltatása még az idén további több mint négy és félmillió fogyasztó számára lesz elérhető országszerte.

,„A villamosenergia-szolgáltatói tevékenység országos kiterjesztésével meg kívánjuk teremteni a szabad szolgáltató-választás lehetőségét minden az egyetemes szolgáltatás keretében vételező áramfelhasználó számára, azaz a vállalkozások mellett a lakosságnak is. Ezzel a lépéssel megteremtjük a lehetőségét annak, hogy a fogyasztók egy nemzeti tulajdonú társaságcsoporttól vehessenek igénybe mind a földgáz, mind a villamos energia esetében biztonságos, magas színvonalú szolgáltatást. Folyamatos a fogyasztók érdeklődése amióta az NKM Áramszolgáltató nemzeti tulajdonba került” – mondta Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója.

A MEKH pozitív döntése esetén az NKM Áramszolgáltató országosan 300 helyszínen, a FŐGÁZ-zal közös kirendeltségen fogadja majd az ügyfeleket. A szolgáltató-váltáshoz várhatóan mindössze két dokumentumot kell majd kitölteni, az átlépés folyamata a törvényi előírásoknak megfelelően a legrövidebb időn belül történhet majd meg. Az így létrejövő szinergiák nem csupán a lakossági fogyasztóknak, hanem a KKV-k számára is jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy egy kézben tarthassák energiaügyeiket.

Az NKM Áramszolgáltató elosztó társasága 11 milliárdos hálózatfejlesztési beruházásba kezdett februártól, amióta a nemzeti közműszolgáltatás rendszer része lett. Az NKM Áramszolgáltató jelenleg az ország dél-keleti részén, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, illetve Pest megye déli részében mintegy 775 ezer fogyasztót lát el villamos energiával. A társaság különös figyelmet fordít az elosztási területén található nagyvárosok fejlődésére és biztonságára, ezért például Kecskeméten, Békéscsabán, Hódmezővásárhelyen és Szegeden a gazdasági fellendülést segítő hálózatbővítések mellett jelentős közvilágítás fejlesztésre és bővítésre is sor kerül az elkövetkezendő években.

Az NKM Áramszolgáltató több mint 260 millió forint értékű beruházással járul hozzá Békéscsaba fejlődéséhez

Békéscsaba, 2017.03.28. - Békéscsaba vállalkozásainak fejlődését és a Modern Városok programjának megvalósítását az önkormányzat igényeivel összhangban korszerű villamosenergia-ellátással támogatja a nemzeti közműszolgáltatási rendszerhez tartozó NKM Áramszolgáltató.

Az NKM Áramszolgáltató 2017-re tervezett beruházásai egyszerre szolgálják az energiaellátás minőségi fejlesztését és a helyi gazdaság erősödését. Békéscsabán a közép- és kisvállalkozások dinamikus fejlődése eredményeként újabb, jelentős villamos energia kapacitás igény merült fel. A többletteljesítmény biztosítása érdekében 182 millió forint értékben valósul meg a villamoshálózat bővítése, új transzformátor állomások építése. Több helyszínen ingatlan beruházás, vagy már működő vállalkozás kapacitás növekedése miatt merült fel igény a meglévő hálózat bővítésére vagy hálózatfejlesztésre. Ezek a fejlesztések új fogyasztók bekapcsolását teszik lehetővé a villamosenergia-ellátásba. A meglévő hálózat korszerűsítésére 73 millió forintot fordít a nemzeti közműtársaság.

Békéscsaba lakosságának közbiztonságát segíti az a 7,5 millió Ft értékben tervezett közvilágítás-kábelfelújítás, amely a Kazinczy lakótelepen történik meg. Az NKM Áramszolgáltató további megállapodások megkötésére is nyitott az önkormányzattal annak érdekében, hogy tovább folytatódjanak a közvilágítási célú beruházások. Több helyen a vasházas transzformátorok helyére korszerű és biztonságos áramellátást biztosító új berendezések kerülnek.

Mindezen túl az NKM Áramszolgáltató partnerként kíván csatlakozni az önkormányzat e-mobilitási terveihez, így mind az elektromos töltőállomások kialakításában, az elektromos buszközlekedési projektekben is megvalósulhat az együttműködés. Ennek első lépéseként saját forrásból telepít egy elektromos autó töltőállomást Békéscsaba belvárosában az NKM Áramszolgáltató és a város által kialakított további töltőállomások üzemeltetését is vállalja.

„Az NKM Áramszolgáltató nemcsak nagy tradíciókkal rendelkező nagyvállalat, hanem kiemelt fontossággal bír számára az innováció is. Épp ezért örömmel működünk együtt az Okos Város Projekt és az E-mobilitás Program elemeinek megvalósításában Békéscsaba városának önkormányzatával” – mondta Kóbor György, az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Az NKM Áramszolgáltató 2017-re tervezett saját forrásból megvalósított beruházásaival hozzájárul Békéscsaba dinamikusan fejlődő gazdasági életéhez és a lakosság biztonságos villamosenergia-ellátáshoz. Az NKM Áramszolgáltató mindemellett jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordított pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében

Tradíció és innováció az NKM Áramszolgáltató Galériában

Szeged, 2017.03.27. – A tradíció értékeit beépíti, az innovációt ösztönzi és a fejlesztések fókuszába helyezi az NKM Áramszolgáltató a villamosenergia-szolgáltatásban. Ezt tükrözi A mi jelenidőnk című kiállítás, amely hétfőn este nyílt meg Szegeden, az NKM Áramszolgáltató Galériában.

„ Az NKM Áramszolgáltató legfontosabb feladatának tekinti a minőségi villamosenergia-szolgáltatást, az ezt biztosító beruházások volumenének dinamikus növelését, az ügyfelek teljes körű kiszolgálását. A célok megvalósulását 2017-ben egy jelentősen megnövekedett beruházási keret biztosítja.” – mondta Kóbor György az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Alig másfél évszázada, hogy egy magyar feltaláló, Jedlik Ányos megalkotta „áramtermelő masináját”. Kutatásai nyomán gyors fejlődésnek indult az elektromosság, mára pedig a 21. század technikai forradalmának mozgatórugója lett. A villamos energia nélkülözhetetlenné vált mindennapi életünkben. Szegeden, az NKM Áramszolgáltató Galériában a villamos energia útját bemutató rendezvényen bárki számára megismerhető az az izgalmas és sokak számára ismeretlen út, amelynek során a korszerű ipari technológiának köszönhetően az áram eljut az otthonokba, a termelő üzemekbe vagy az utcai kandeláberekbe. A mindennapjainkban már természetesként megélt energia jelenléte mögött pedig egy stabil, szakmailag magasan képzett és elszánt csapat áll. A kiállításon látható fotók nem csak a villanyszerelők portréit, hanem a magasban végzett munka varázsát is bemutatja a fényképezőgép optikáján keresztül.

Az NKM Áramszolgáltató immár nemzeti tulajdonú társaságként és a nemzeti közműszolgáltatás rendszerében működő energiaszolgáltatóként is elkötelezett az innováció és a fenntartható fejlődés mellett. Így a tradíció értékeinek megőrzése mellett a legfontosabb cél az, hogy a Társaságcsoport ne csak részese, hanem inspirálója legyen a villamosenergia-ipar innovációjának. Az NKM Áramszolgáltató Galériában bemutatott elektromos kerékpárok, a villanyautók mobiltöltői, a dróntechnika is azt az irányt jelzi, hogy az NKM Áramszolgáltató a jövőben kreatív partnerként jelenik meg az e-mobilitás terjedésében, a települések ”Smart city” – Okos város programhoz kapcsolódó elképzeléseinek megvalósításában.

A megfontolt és tudatos energiafogyasztás a biztosíték arra, hogy környezetünket és a természeti erőforrásokat a jövő generációja számára megőrizzük. A jövőben végzett hálózati fejlesztések is ezeket a célokat szolgálják, a települések dinamikusan növekvő gazdaságának biztosítanak megbízható energetikai hátteret, a lakossági ügyfelek számára pedig a minőségi villamosenergia-szolgáltatást garantálják.

Hat évre szóló közvilágítás fejlesztésről állapodott meg az NKM Áramszolgáltató Kecskemét önkormányzatával

Kecskemét, 2017.03.16. - Az NKM Áramszolgáltató több mint ezer új közvilágítási lámpa szereléséhez építi ki a hálózatot Kecskeméten. A 2022-ig tartó, több városrészt érintő hálózatfejlesztést a város igényei alapján végzi el a nemzeti közműszolgáltatási rendszerhez tartozó NKM Áramszolgáltató.

Az NKM Áramszolgáltató immár nemzeti tulajdonú vállalatként a dél-magyarországi régió megyéiben, így Kecskeméten is jelentős fejlesztéseket végez annak érdekében, hogy a fogyasztók számára biztonságos, minőségi szolgáltatást nyújtson. Kecskemét városa impozáns fejlődésen megy keresztül, és felelős szolgáltatóként minden eszközünkkel támogatjuk ebben a jövőben, kiterjesztve együttműködésünket a hálózatfejlesztéstől kezdve az okos azaz „smart” megoldásokon át egészen a szakember utánpótlást biztosító képzési programokig” – mondta Kóbor György az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

Sikerrel zárult a kecskeméti önkormányzat és az NKM Áramszolgáltató hálózati elosztó leányvállalata közötti egyeztetés a közvilágítás fejlesztéséről is, így 2017-2022 között folyamatos ütemezéssel valósul meg az egyes városrészekben a közvilágítás kiépítése. Már a múlt évben 148 db lámpatestet szereltek fel a vezérlőszállal ellátott hálózatokon. A hat éves fejlesztés mindkét fél aktív közreműködésével valósul meg: az NKM Áramhálózati Kft. elvégzi a közvilágításhoz szükséges hálózati elemek ((kapcsolószál, vezérlő berendezés, mérés kialakítása) kiépítését, az önkormányzat pedig a lámpatesteket helyezi ki.

A 2017. február 1-től az NKM Áramszolgáltató hálózati elosztó társasága vállalta, hogy 2017-ben saját költségén 18 km hosszan megépíti a közvilágítási kapcsolószálat, amely mentén már ebben az évben újabb 244 db lámpa lesz felszerelhető. A beruházás biztosítja, hogy a közvilágítás a város újabb utcáiban, városrészeiben bővüljön. Az első ütemben a Csabagyöngye utca, Gál utca, Pajtás utca, Mathiász utca, Bánfi utca, Mimóza utca, Patak utca, Sárospatak utca, Ösvény utca, Jázmin utca, Zöldkút utca, Várpalota utca lesz lehetőség az új lámpák felszerelésére.

Az immár a nemzeti közműszolgáltatás rendszerében működő szolgáltatóként az NKM Áramszolgáltató, a jövőben is támogatja Kecskemét dinamikus fejlődését. Közel egy milliárd forintos saját beruházásával alig egy év alatt 2016 szeptemberében elkészült a Szultán utcai alállomás bővítése, ami megbízható energetikai hátteret nyújt az egyre növekvő számú ipari fogyasztó valamint a lakosság ellátásához. Emellett elkezdődött egy újabb, a legkorszerűbb technológiával ellátott alállomás építése Kósafalu városrész közelében. Ez 40 MW-os kapacitásával Kecskemét déli ipari területeinek energiaellátását biztosítja.

Az NKM Áramszolgáltató mindemellett jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordított pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében.

Az NKM Áramszolgáltató több, mint 150 millió forint értékben fejleszt Hódmezővásárhelyen

Szeged, 2017. március 6. - Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató által februárban megvásárolt NKM Áramszolgáltató, immár nemzeti tulajdonú társaságként jelentősen megemelte a hálózatfejlesztési és rekonstrukciós beruházásokra fordítandó pénzügyi keretét a dél-magyarországi régió 3 megyéjében. A tervek között kiemelt helyen szerepelnek a Hódmezővásárhely lakosságát és gazdasági életét támogató beruházások.

A térségben működő vállalkozások energiatöbblet-igénye alapján 2017-ben több helyszínen történik meg a villamoshálózat bővítése, transzformátor állomás építése. Már a tervezés szakaszában van az a 100 millió forintot meghaladó munka a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel együttműködve, amelynek során a Hódmezővásárhely és Szeged között közlekedő Tram Train nyomvonalába eső villamos művek és berendezések kiváltása megtörténik. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként működő NKM Áramszolgáltató kiemelten kezeli ezt a fejlesztést, ezzel hozzájárul a kormány és az Európai Unió támogatásával épülő villanyvasút megvalósításához. A villanyvasút létrejötte segíti a régiós munkaerő mobilitást a két város között.

„2017. februárjában az ENKSZ lett az NKM Áramszolgáltató új tulajdonosa. Ezzel elindult áramszolgáltatás üzletág kiépülése, és jelenleg 775 ezer fogyasztót lát el árammal az ország déli, dél-keleti részén a Nemzeti Közművek. Felelős szolgáltatóként mindent megteszünk annak érdekében, hogy fogyasztóink számára biztonságos, minőségi szolgáltatást nyújtsunk, ezért kiemelten foglalkozunk az ehhez szükséges fejlesztésekkel. Az idei évben a fejlesztéseket intenzív munkával felgyorsítjuk, hogy hozzájáruljunk az ott élők és a vállalkozások fejlődéséhez.” – mondta Kóbor György az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök-vezérigazgatója, az NKM Áramszolgáltató Zrt. vezérigazgatója.

A hódmezővásárhelyiek korszerű villamosenergia-ellátása érdekében több helyszínen minőségjavító beruházást, vezetékbővítést és új transzformátor állomás üzembe helyezését, valamint a tervezési folyamatok előremozdítását is vállalja az NKM Áramszolgáltató. Az ügyfelek magasabb szintű kiszolgálására egyeztetések kezdődtek az önkormányzattal az ügyfélszolgálati iroda működtetéséről és a belvárosba történő áthelyezéséről. Mindezek mellett az áramszolgáltató a hálózat biztonságát szolgáló gallyazási tevékenység során is együttműködik a hódmezővásárhelyi önkormányzattal a jövőben. Az NKM Áramszolgáltató 2017-re tervezett saját forrásból megvalósított beruházásaival hozzájárul Hódmezővásárhely dinamikusan fejlődő gazdasági életéhez és a lakosság biztonságos villamosenergia-ellátáshoz. A városi közvilágítás minőségi javításában is jelentős szerepet vállal az NKM Áramszolgáltató. A szolgáltató szakemberei elvégzik 25 kandeláber műszaki állapotfelmérését, 60 kandelábert pedig átfestenek és a megrongálódott kandeláber ajtókat kicserélik, a hiányzókat pótolják. A közvilágítási szakaszhibák megelőzését célozza az a 6 millió forint értékű munka, amelynek során közvilágítási célú kábelfelújítást végeznek majd. Mindezen fejlesztésekről és beruházásokról hamarosan együttműködési megállapodást kötnek az érintettek.

2017. február 1-jétől az NKM Áramszolgáltató a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként biztosítja fogyasztói számára a folyamatos és biztonságos villamosenergia-ellátást a hazai energiaszektorban. A Társaság új neve 2017. március 1-jétől NKM Áramszolgáltató Zrt., amely 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén.

Az ENKSZ irányítása alatt az NKM Áramszolgáltató a legmagasabb műszaki színvonalon, hatékony és ügyfélbarát működés mellett végzi a villamosenergia-szolgáltatást.

 

NKM Áramszolgáltató-ként folytatja a villamosenergia-szolgáltató

Szeged, 2017. 03.01. – 2017. február 1-jétől az NKM Áramszolgáltató a nemzeti közműszolgáltatási rendszer részeként biztosítja fogyasztói számára a folyamatos és biztonságos villamos energia ellátást a hazai energiaszektorban. A Társaság új neve 2017. március 1-jétől NKM Áramszolgáltató Zrt., amely 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén. Ehhez kapcsolódóan a továbbiakban az NKM Áramhálózati Kft. is az EDF név nélkül biztosítja fogyasztói számára a biztonságos ellátást. Az ENKSZ együttesen így már megközelítőleg 4 millió lakossági és versenypiaci fogyasztó energiaellátását szavatolja.

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. tavaly december 5-én adásvételi szerződést írt alá az EDF NKM Áramszolgáltató Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról. A tulajdonosváltáshoz kapcsolódóan az ügyfeleknek semmilyen teendőjük nem volt.

A névváltozás az arculatot és az arculati elemeket érinti, amelynek következtében az ügyfélszolgálat, a számlalevelek és kiadványok március 1-jétől az NKM Áramszolgáltató nevével és az új logóval jelennek meg. A fogyasztók az ügyfélszolgálati irodákban, illetve a www.nkmaram.hu illetve a www.nkmaramhalozat.hu oldalakon a megszokott módon intézhetik ügyeiket. Az egyedi ügyfélazonosítók változatlanok maradnak.

Az ENKSZ szakmai irányítása alatt, a nemzeti energetikai társaságok együttműködése a garancia arra, hogy az NKM Áramszolgáltató a legmagasabb műszaki színvonalon, hatékony és ügyfélbarát működés mellett végzi a villamosenergia-szolgáltatást.

A nemzeti közműszolgáltatás munkatársai idén is támogatták a Szemem Fénye Alapítvány jótékonysági akcióját

Budapest, 2017.02.28.– Idén az ENKSZ Zrt. és a hozzá tartozó társaságok: a FŐGÁZ , a FŐGÁZ Földgázelosztási társaság illetve az NKM Áramszolgáltató és NKM Áramhálózati Elosztó társaság munkatársainak részvételével zajlott az országos Öltözz Pirosba! szolidaritási akció, amelyet a Szemem Fénye Alapítvány immáron hetedik alkalommal hirdetett meg. Az akcióban mintegy 700 munkatárs vett részt, akik egy piros ruhadarab vagy kiegészítő viselésével fejezték ki szolidaritásukat a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő gyermekek és családjaik iránt, továbbá közel félmillió forinttal támogatták saját pénzükből a szervezet küldetését, egyben Magyarország első gyermek-hospice házának fenntartását.

A nemzeti közműszolgáltatási rendszer vállalatai részt vettek a jótékonysági akcióban. Az energetikai társaságok és azok munkavállalói elkötelezettek abban, hogy támogassák az elesetteket, a kiszolgáltatott helyzetben lévőket és a természeti katasztrófák áldozatait. Az elkötelezett munkatársak aktívan részt vesznek a társaságcsoport társadalmi felelősségvállalási programjaiban, mert a társadalom, a környezet és a közösség fejlesztésében való részvétel közös ügy. Hétszáz önzetlen munkavállaló járult hozzá a pécsi Dóri Ház működésének támogatásához és fejezte ki együttérzését azzal, hogy piros ruhát, vagy kiegészítőt viselt.

A FŐGÁZ 2010 óta krízis férőhelyként nyitotta meg egyik volt irodaházaként üzemelő épületének kapuit a rászorulók számára, ahol a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai segédkeznek a mindennapok során. Minden évben a tél beköszöntével a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel közösen ételosztást szervezünk a rászorulók számára. Karácsony közeledtével munkatársaink önkéntes munkájával és a gázszolgáltatás biztosításával támogatjuk a MikulásGyár működését, hogy a legszegényebb sorban élő családoknak és gyermekeknek, ne a nélkülözésről szóljon az ünnep. Az NKM Áramszolgáltató munkatársai 2010 óta szervezik meg karácsonyhoz közeledve Cipősdoboz akciójukat azzal a segítő szándékkal, hogy minél több nehéz helyzetben lévő kisgyermeket és családot ajándékozzanak meg. A jótékony célú gyűjtést a munkatársak egyénileg kezdeményezték, a Társaság csupán a szállítás megszervezésével csatlakozik az akcióhoz. Az elmúlt években jószívű munkatársak jóvoltából került ajándék a fenyőfa alá az orosházi, a békéscsabai, a kiskunhalasi, a szentesi, illetve a szeged-szentmihályi Családok Átmeneti Otthonába, a kiskunmajsai Menedékvárosba, a kecskeméti Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családok Átmeneti Otthonába és a kiskunfélegyházi a Kapocs Segítő Szolgálat Családok Átmeneti Otthonába.

A Dóri Ház munkatársai segítenek a kórházból kikerülő gyermekek ellátásában, és támogatást biztosítanak a családok otthonában is. Nem engedik el azoknak a gyermekeknek a kezét sem, akiknek életéből már kevés van hátra. Könnyebbé teszik a gyermek és a család utolsó közös napjait, és védett körülményeket biztosítva, szakemberek bevonásával segítik a családot az elbúcsúzásban, a gyász időszakában és életük további éveiben is.

 

 

Lezárult a tranzakció, az ENKSZ lett az NKM Áramszolgáltató új tulajdonosa

Budapest, 2017.02.01. – Lezárult az NKM Áramszolgáltató megvásárlásával kapcsolatos tranzakció, elindul a nemzeti közműszolgáltatás áramszolgáltatási üzletága. Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. tavaly december 5-én adásvételi szerződést írt alá az NKM Áramszolgáltató Zrt. 100%-os részvénycsomagjának megvásárlásáról az NKM Áramszolgáltató International S.A.S.-val, amely tranzakció most sikeresen lezárult. A vállalat új neve 2017. március 1-jétől NKM Áramszolgáltató Zrt. lesz.

Az adásvétel tárgya a közel 1500 főt foglalkoztató, regionális villamos energia egyetemes szolgáltatói, ugyanakkor versenypiaci engedélyekkel is rendelkező NKM Áramszolgáltató Zrt. részvényeinek 100 százaléka, beleértve a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32.200 km hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes NKM Áramhálózati Kft.-t is. A társaság mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén, így az egyetemes szolgáltatás mellett 10%-os részesedése van a hazai szabadpiacon is.

Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozta a tranzakciót. Ez utóbbit az MVM Csoport biztosította, amely ezzel az ENKSZ résztulajdonosa lett. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is függetlenül, önálló irányítással működik a magyar energiapiacon. A nemzeti energetikai társaságok hosszú távú, kölcsönös előnyökön alapuló együttműködése kiemelt jelentőségű a kormányzati energiastratégiai célok megvalósítása szempontjából.

Az NKM Áramszolgáltató és az ENKSZ véglegesen megállapodott az NKM Áramszolgáltató Zrt. 100%-os tulajdonrészének értékesítéséről

2016. december 5-én az NKM Áramszolgáltató International SAS (NKM ÁramszolgáltatóI) végleges megállapodást írt alá a 100%-ban a Magyar Állam tulajdonában álló ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt-vel az NKM Áramszolgáltató Zrt.-ben fennálló, 100 százalékos tulajdonrészének értékesítéséről.

A tranzakció végleges befejezéséhez szükség van Magyarországon a Gazdasági Versenyhivatal fúzióra vonatkozó engedélyére és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) jóváhagyására, valamint Franciaországban a Francia Gazdasági Minisztérium engedélyére.

A további részletekről és lépésekről a későbbiekben nyújtunk tájékoztatást.